Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад

...
Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад
Коментари Харесай

ЕК прогнозира ръст на родната икономика от 5.3% през 2021 г.

Европейската комисия ревизира леко нагоре своите прогнози за икономическия спад в България през актуалната година, само че към този момент чака и малко по-слабо възобновяване през 2021 година
Според летните междинни прогнози на Европейска комисия се чака стесняване на българския Брутният вътрешен продукт със 7.1% през тази година, след което да последва напредък от 5.3% през идната година. В пролетният отчет на Комисията от месец май беше заложен стопански спад от 7.2% и напредък с 6% следващата година.
За второто тримесечие на актуалната година Комисията предвижда спад на Брутният вътрешен продукт на България с 11,7% по отношение на първите три месеца, когато набъбна с 0.3%, последван от едва покачване с 0.3% през третото тримесечие и с 0.2% през последните три месеца на 2020 година.
За първото и второто тримесечия на 2021 година Европейска комисия чака отскок на българската стопанска система с по 3.3%, след което да последва едва ускорение на растежа до 3.4% през третото тримесечие и до 3.5% през последните три месеца.
Годишният растеж на действителния Брутният вътрешен продукт спадна от 3.4% през 2019 година до 1.2% през първото тримесечие на 2020 година Вътрешното търсене понижа на фона на по-ниското частно ползване и свиващите се вложения.
Значително влошената външна среда от мат 2020 година насам натежа върху българския експорт на артикули, до момента в който рестриктивните мерки за пътешестване доведоха до внезапен спад в търговията с услуги, регистрира Европейска комисия.
Европейска комисия чака вложенията в нашата страна да се върнат към позитивен тримесечен напредък едвам през идната година, основно поради оставащата висока неустановеност.
Комисията предвижда последователно увеличение на българския износ през втората половина на годината и през 2021 година.
Като цяло се чака действителният Брутният вътрешен продукт да намалее със 7.1% през 2020 година и по-късно да нарасне с 5.3% през 2021 година
През 2021 година се чака инфлацията в България да остане ниска, като позитивен принос ще имат от цените на храните и на услугите, предвижда Европейска комисия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР