Европейската комисия разследва газовата сделка с Турция, по силата на

...
Европейската комисия разследва газовата сделка с Турция, по силата на
Коментари Харесай

ЕК разследва България за газовата сделка с Турция - с нея пускаме руски газ към ЕС

Европейската комисия проверява газовата договорка с Турция, по силата на която " Булгаргаз " получава газ през Турция.Сделката, подписана от служебния кабинет на Гълъб Донев с турската компания " Боташ " на процедура отвори вратите за транспорт на съветски газ към Европа.

Еврокомисията проверяра дали са нарушени разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията - допустимо е посредством съглашението с " Боташ " входът към българската газопресносна система да е блокиран за други снабдители.

Според писмо от Генерална дирекция " Конкуренция " на Европейски Съюз, представено от уеб страницата, Еврокомисятае поискала от " Булгаргаз " да изпрати обстоен лист с документи, в това число информация, обвързвана със споразуменията за газови доставки с турския оператор " Боташ " и запазване на потенциал на турско-българската граница.

Изискана е и информация за договорите – към този момент подписани или в развой на договаряне, при които българският газов оператор може да работи като извънреден представител или дистрибутор за доставка на газ.

Възможно е също „ Боташ “ да изиска от " Булгаргаз " да резервира потенциал през газопреносната ни система за личните си експортни потребности за доставки към трети страни.

Още през януари, когато се разбра за договорката, Европейската федерация на търговците на сила изрази опасения за вероятни нарушавания на конкуренцията.

От „ Булгаргаз “ не са дали отговор на въпросите на ICIS по проблема.

Сключеният контракт с „ Боташ “ не разрешава да се управлява произходът на газа, който компанията изпраша към България. По-рано турската страна изясни, че когато съветският газ влезе на турска територия, той става турски и не се прави разграничаване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР