Европейската комисия разреши продажбата на чешката компания PPF Telecom Group

...
Европейската комисия разреши продажбата на чешката компания PPF Telecom Group
Коментари Харесай

Сделка за милиарди: ЕК разреши на собственика на Yettel да продаде телеком бизнеса си в ОАЕ

Европейската комисия позволи продажбата на чешката компания PPF Telecom Group на държавната телекомуникационна компания на ОАЕ - " Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия е одобрила придобиването на телекомуникационните оператори на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия, които оперират под марката Yettel.

Emirates разгласи преди година, че ще заплати 2.2 милиарда евро за контролния пакет в телекомите, само че с алтернатива да заплати още към 350 милиона при положителни финансови резултати. Дубайският вложител ще получи 50% плюс една акция от активите на PPF Telecoм.

Компанията от ОАЕ е оповестила, че няма да употребява държавни дотации, защото това би могло да засегне конкуренцията в телекомуникационния бранш в общността. Европейската комисия беше известена за придобиването на 26 април и стартира следствие на договорката на 10 юни.

Европейска комисия изследва дали придобиването може да бъде осъществено посредством държавна помощ. След привършване на следствието бе оповестено, че помощта, от която компанията е получила, не е изкривила процеса на придобиване.

Въпреки това, опасявайки се от нарушение на конкуренцията на европейския пазар, Европейска комисия изиска отстъпки от компанията, които получи.

" Емирейтс телекомюникейшън груп къмпани " се съгласи да се откаже от неограничени държавни гаранции. Освен това ще бъде неразрешено да се финансират действия на " Пи Пи Еф Телеком Груп " в общността, с изключение на при положение на несъмнено незабавно финансиране, което (в случай на даване на такова) ще би трябвало да бъде прегледано от Брюксел.

Телекомуникационната компания би трябвало също по този начин да осведоми Европейска комисия за всяко свое ново придобиване. Европейски Съюз има голям брой законодателни принадлежности за противопоставяне на нелоялните практики от страна на задгранични компании.

Европейската комисия може да сложи под наблюдаване интервенции по обединение и придобиване на стойност над 500 милиона евро, както и предложения за присъединяване в търгове на стойност над 250 милиона евро.

През 2018 година чешката корпорация закупи активите на норвежкия телеком " Теленор " (Telenor) в България, Унгария, Черна гора и Сърбия. През 2022 година " Теленор България " бе преименуван на " Йеттел ". " Пи Пи Еф Телеком Груп " е притежател също и на компанията за телекомуникационно съоръжение " Сетин " (CETIN).

Сделката не визира другата огромна благосъстоятелност на PPF в България - bTV Media group. Медийната група на bTV e част от американската Central European Media Enterprises (CME), която е благосъстоятелност на PPF Group.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР