Европейската комисия пусна подробна информация на своя уебсайт, посветен на

...
Европейската комисия пусна подробна информация на своя уебсайт, посветен на
Коментари Харесай

Как действат шестте различни ваксини срещу К-19, които се чакат в ЕС?

Европейската комисия пусна подробна информация на своя уеб страница, отдаден на имунизациите против COVID-19. Подробни публикации, както и видео материали, изясняват по какъв начин работят имунизациите, по какъв начин се създават, позволяват и пускат на пазара, написа.

На уеб страницата се изяснява метода на деяние на 6-те ваксини, с които Европейска комисия подписа контракт за доставка.

На уеб страницата могат да бъдат видени и мненията на лекари за изгодата от имунизацията, както и методите за инспекция на сигурността и ефикасността на създадените към този момент ваксини.

От комисията припомнят, че информацията, обвързвана с имунизациите и COVID-19, би трябвало да бъде от публични и тествани източници.

Европейската комисия работи в тясно съдействие с фармацевтичните сдружения и Европейската организация по медикаментите, с цел да подсигурява съществуването на безвредна и ефикасна ваксина допустимо най-скоро.

Като всяка една ваксина, разработваните ваксини против COVID-19 ще преминат през щателна научна оценка, преди да бъдат пуснати на пазара.

До момента Европейската комисия е сключила съглашения с 6 обещаващи разработчици на ваксини и това е единствено началото.



Как работят имунизациите?

Ваксините работят, като приготвят имунната система (естествените защитни сили на организма) на индивида да разпознава съответна болест и да се пази.

Изграждане на имунитет

Повечето научни проучвания по отношение на имунизациите против COVID-19 включват генериране на отговор на цялостен протеин или на част от него, който е неповторим за вируса, причиняващ COVID-19. Когато обещано лице получи имунизацията, тя ще провокира имунен отговор.

При множеството ваксини против COVID-19 се изискват две дози за създаване на имунитет.

Ако по-късно лицето се болести с вируса, имунната му система го разпознава и е подготвена да го нападна.

Ваксини, купени от Европейската комисия

Ваксини на основата на осведомителна РНК

BioNTech/Pfizer, Moderna, CureVac

Този тип ваксина съдържа част от „ напътствията “ от вируса, който предизвиква COVID-19. Това разрешава на личните кафези на организма да произведат протеин, който е неповторим за вируса.

Имунната система на лицето разпознава, че този неповторим протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира посредством основаване на естествена отбрана против заразяване с COVID-19.

Протеин-базирани ваксини

Sanofi/GSK

Този тип ваксина съдържа фрагменти от протеин, който е неповторим за вируса.

Те са задоволителни, с цел да може имунната система на лицето да разпознае, че неповторимият протеин не би трябвало да се намира в организма, след което тя реагира посредством основаване на естествена отбрана против заразяване с COVID-19.

Ваксини с вирусен вектор

AstraZeneca Johnson & Johnson

При този тип ваксина се употребява друг, безопасен вирус за предаване на „ инструкции “ от вируса, причиняващ COVID-19.

Това разрешава на личните кафези на организма да произведат протеина, който е неповторим за COVID-19.

Имунната система на лицето разпознава, че този неповторим протеин не би трябвало да се намира в организма и реагира посредством основаване на естествена отбрана против заразяване с COVID-19.

Ако по-късно имунизираното лице бъде изложено на вируса на COVID-19, неговата естествена отбрана е в положение да разпознае протеина в COVID-19.

Защитните сили на организма са готови да убият вируса и да предотвратят навлизането му в клетките или по-нататъшното му разпространяване.

Безопасност и успеваемост на имунизациите

Безопасността и успеваемостта на имунизациите, които са получили позволения за търговия при избрани условия, се следят строго, както се прави за всички медикаменти, посредством откритата система на Европейски Съюз за наблюдаване на медикаментите.

Освен това са въведени специфични ограничения за бързо събиране и оценяване на нова информация. Например производителите нормално би трябвало да изпращат на Европейската организация по медикаментите отчет за сигурността на всеки шест месеца.

За имунизациите против COVID-19 отчетите за сигурността би трябвало да се изпращат всеки месец.

Европейската организация по медикаментите ще вкара в допълнение широкомащабно наблюдаване на сигурността поради извънредно огромния брой хора, които се чака да получат имунизациите.

Цялата информация вижте –
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР