Европейската комисия публикува през май екшън план за създаване на

...
Европейската комисия публикува през май екшън план за създаване на
Коментари Харесай

ЕС създава общ орган срещу прането на пари заради провали като случая Божков

Европейската комисия разгласява през май екшън проект за основаване на общ европейски контролен орган за битка против прането на пари, тъй като страните членки са се провалили в основни случаи по тематиката през последните години. Това ще е или в този момент съществуващият Европейски банков орган (ЕБО), или особено основано за задачата ново звено, което ще бъде препоръчано публично при започване на 2021 година

Новината заяви Европейската комисия в своя връзка от 7 май тази година.

Провалът на ДАНС да засече многократното изтегляне на стотици хиляди и милиони левове в брой от сметките на хазартния необут Васил Божков в УниКредит Булбанк през последните години евентуално ще добави листата на Европейска комисия за неуспехите на страните членки. Той бе оповестен през юли 2019 година, като описваше съответните проблеми, без да показва имената на провинилите се страни. В него евентуално се засяга и шумният случай на третата по величина латвийска банка ABLV, която бе оставена от Европейската централна банка да банкрутира през 2018 година след сигнал от американските служби, че латвийската институция се е занимавала с пране на пари от Русия и някогашни руски републики. Впоследствие лицензът на ABLV – благосъстоятелност на двама богати латвийски банкери, бе лишен, а банката заведе дело против ЕЦБ пред Съда на Европейски Съюз.

" Европейски Съюз не може да си разреши да чака да изникнат нови проблеми, с цел да сътвори ефикасен контрол върху битката с прането на пари, който да способства за гладкото действие на единния пазар и на Банковия съюз. Висококачественият контрол върху битката с прането на пари в Европейски Съюз е наложителен, с цел да се резервира доверието на жителите и на интернационалната общественост ", акцентира комисията.

Тя показва, че системата против прането на пари в Европейски Съюз е толкоз мощна, колкото най-слабото ѝ звено, тъй като неуспехът на един народен орган основава риск за целия обединен пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР