Европейската комисия приветства влизането в сила днес на програмата „ЕС

...
Европейската комисия приветства влизането в сила днес на програмата „ЕС
Коментари Харесай

ЕС инвестира 5 милиарда евро за здравето на европейците

Европейската комисия приветства влизането в действие през днешния ден на програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “. Програмата беше гласувана от Европейския парламент на 9 март и призната от Съвета на 17 март. Това бележи последната стъпка към даването на 5,1 милиарда евро за подсилване на устойчивостта на здравните системи и поощряване на нововъведенията в бранша на опазването на здравето. Програмата ще окаже значителен принос към възобновяване от пандемията, като усъвършенства здравето на европейците. Тя също по този начин ще поддържа битката против трансграничните здравни закани и ще увеличи готовността и способността на Европейски Съюз да подхваща сполучливи дейности при здравни рецесии в границите на предстоящ и мощен Европейски здравен съюз.

Комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириaкиду уточни: „ От през днешния ден започваме да обрисуваме нов курс на здравната политика на Европейски Съюз. Влизането в действие на нашата стратегия „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ ще ни даде нужните принадлежности за реализиране на трайни промени в публичното опазване на здравето. Този невиждан бюджет от 5,1 милиарда евро ще ни разреши да създадем целеви вложения за възстановяване на готовността си за деяние при рецесии и за създаване на по-силни, по-устойчиви и по-достъпни здравни системи. Нашите жители с право чакат точно това от Европейския здравен съюз. “

Програмата „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ е амбициозна и специфична стратегия за финансиране за интервала 2021—2027 година, целяща да се подсигурява високо ниво на протекция на човешкото здраве в границите на всички политики и действия на Съюза в сходство с метода „ Едно здраве “. Програмата беше препоръчана от Комисията на 28 май 2020 година в отговор на пандемията от COVID-19, която засегна по невиждан метод медицинските служащи, пациентите и здравните системи в Европейски Съюз. „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “ е най-мащабната във финансово отношение стратегия до в този момент, която ще дава финансиране на страните от Европейски Съюз, здравните организации и неправителствените организации.

Целта на програмата е следната:

- Подобряване и поощряване на здравето в Съюза;

- Защита на хората в Съюза от съществени трансгранични закани за здравето;

- Подобряване на наличността, даването на достъп и ценовата досегаемост на лекарствените артикули, медицинските произведения и продуктите, свързани с кризи;

- Укрепване на здравните системи, възстановяване на тяхната резистентност и дейно потребление на ресурсите.

Очаква се програмата да влезе в действие на 26 март, когато ще бъде оповестена в Официален вестник на Европейски Съюз. Първата работна стратегия за 2021 година ще бъде призната и приложена от Комисията след консултация с страните членки в границите на управителната група по стратегия „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “, както е посочено в Регламента по отношение на „ Европейски Съюз в поддръжка на здравето “. Програмата ще се извършва от нова изпълнителна организация — Изпълнителната организация за опазването на здравето и цифровизацията, която ще стартира да действа на 1 април.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР