Европейската комисия прие във вторник рамка за независима оценка на

...
Европейската комисия прие във вторник рамка за независима оценка на
Коментари Харесай

Брюксел пуска първите си зелени облигации през октомври

Европейската комисия одобри във вторник рамка за самостоятелна оценка на бъдещите ѝ " зелени " облигации,което е стъпка напред към издаването на до 250 милиарда евро, или 30 % от общата емисия по проекта за възобновяване на европейската стопанска система " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU). Първата емисия е планувана за октомври.

Одобрената рамка ще даде убеденост на вложителите в тези облигации, че привлечените от тях средства ще отидат единствено за " зелени " планове. Брюксел ще регистрира въздействието им върху околната среда.

Те ще бъдат пускани извънредно на платформата EU-Bills, чиято аукционна прогтрама стартира на 15 септември и се планува провеждането на два аукциона месечно – първата и третата сряда.

" Намерението на Европейски Съюз да емитира до 250 милиарда евро зелени облигации до края на 2026 година ще ни направи най-големият емитент на " зелени " облигации в света. Това е израз и на нашия ангажимент за резистентност и слага устойчивото финансиране в челните редици на напъните на Европейски Съюз за възобновяване ", съобщи еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, представен в известието на Еврокомисията.

Постъпленията от " зелените " облигации на NextGenerationEU ще финансират обвързваните с опазването на климата разноски в Механизма за възобновяване и резистентност. Всяка страна членка би трябвало да обезпечи най-малко 37% от финансирането за своя народен проект за възобновяване и резистентност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР