Европейската комисия прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки

...
Европейската комисия прие препоръка за засилено сътрудничество между държавите членки
Коментари Харесай

ЕК препоръчва алтернативни мерки на контрола по вътрешните граници в Шенген

Европейската комисия одобри рекомендация за засилено съдействие сред страните членки в Шенгенското пространство. Тя е съпроводена от отчет за консултациите, извършени от координатора за Шенген с страните членки по отношение на дълготрайния надзор по вътрешните граници. Това оповестиха от Европейска комисия.

Комисията организира съвещания с страните членки, които са въвели наново граничен надзор, както и със страните, наранени от него, в интервала май-ноември 2023 година

В Шенгенското пространство няма надзор по вътрешните граници, което е в основата на свободата на придвижване на над 425 милиона жители на Европейски Съюз , както и на жителите на трети страни, които живеят или пътуват в Европейски Съюз. Европейска комисия акцентира, че повторното въвеждане на граничен надзор би трябвало да остане изключение, което да се вкарва единствено при открита сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност.

Свободното придвижване на хора, артикули и услуги в Шенгенското пространство би трябвало да бъде обезпечено . Както е посочено в отчета за положението на Шенген за 2023 година, належащо е да се ускори съдействието, с цел да се подсигурява сигурността, като в същото време последователно се отстрани дълготрайният граничен надзор, акцентира Европейска комисия в своята рекомендация.

Комисията предизвиква потреблението на различни на контрола по вътрешните граници ограничения, както и засиленото съдействие и продан на информация при положение на наново въвеждане на подобен надзор в осем области. Това са: Структурирано съдействие на всички равнища; Укрепване на потенциала за взаимни мерки; Сътрудничество в региона на правоприлагането; Засилване на взаимните дейности за битка с контрабандата на мигранти; Пълноценно потребление на принадлежности в региона на връщането за справяне с неразрешените движения; Справяне с неразрешените движения; Засилване на взаимните дейности за битка с транснационалния тероризъм и проведената престъпност; Мерки за намаляване на въвеждането на надзор по вътрешните граници.
 Чехия и Полша още веднъж удължават инспекциите по границата със Словакия
Чехия и Полша още веднъж удължават инспекциите по границата със Словакия

Страните се пробват да лимитират напора от мигранти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР