Европейската комисия подновява открита преди три години наказателна процедура срещу

...
Европейската комисия подновява открита преди три години наказателна процедура срещу
Коментари Харесай

ЕК подновява наказателна процедура срещу България заради достъп до електронните документи

Европейската комисия възобновява открита преди три години наказателна процедура против България за несъблюдение на условието за основаване на единно звено за продан на информация за документите за идентичност. 

България не е спазила периода за обезпечаване на достъп до данните с изображенията на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти. Това е трябвало да се случи до 2012 г. 

По този мотив предходната година Европейска комисия реши да заведе дело против България в Съда на Европейски Съюз. 

С това, че не е осигурила нужния достъп България лишава останалите страни от Европейски Съюз от опцията за сигурен достъп и инспекция на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти, разясни Европейска комисия, представена от Българска телеграфна агенция.

Комисията стартира процедурата изначало, защото предходната е била прекъсната. 

България разполага с два месеца за отговор, а по-късно процедурата може да продължи със идната стъпка, която предшества завеждането на ново дело против нашата страна. 

Причината за забавянето от българска страна е обжалване на тръжната процедура за изграждане на звеното. Търгът е открит в началото през 2013 година, само че тогава не са били подадени оферти за присъединяване.

През март 2015 година е почнал нов търг, само че следва обжалване в Комисия за защита на конкуренцията и Комисията анулира решението на Министерство на вътрешните работи за избор на реализатор. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР