Европейската комисия подкрепя България за изграждането на газоразпределителен център край

...
Европейската комисия подкрепя България за изграждането на газоразпределителен център край
Коментари Харесай

Шефчович: България може да стане регионален газов търговец

Европейската комисия поддържа България за построяването на газоразпределителен център край Варна, тъй като това е опция страната да промени сегашната си позиция на транзитьор на съветски природен газ в районен търговец на суровина от разнообразни източници. Това ще увеличи газовата ликвидност в Югоизточна Европа, свързаността със прилежащите страни и интеграцията на Западните Балкани в Европа, съобщи зам.-председателят на Еврокомисията е комисар по Европейския енергиен съюз Марош Шефчович.

В четвъртък той взе участие в полемика в София, отдадена на ролята на неправителствените организации във образуването на енергийните политики, и уточни, че " политиците идват и си отиват, само че енергийните политики и промени би трябвало да се съгласуват с бизнеса и неправителствените организации, тъй като вложителите би трябвало да ги ползват, а потребителите да заплащат цената ".

По-късно пред публицисти Шефчовиц напомни, че концепцията за основаването на българския газов хъб е пристигнала още по време на първата среща на Групата на високо ниво за газовата съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), в която вземат участие Aвстрия, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия. " Тогава стигнахме до извода, че всяка страна от Югоизточна Европа би трябвало да се следва правилата за най-малко три източника на доставка на газ и взехме решение, че България е подобаваща за газоразпределителен център поради географското си състояние и развитата си газова мрежа ", уточни еврокомисарят.

" В България се работи интензивно по построяването на българо-гръцката газова връзка, министър председателят тази заран ме осведоми за прогрес по турската връзка, румънският интерконектор към този момент е построен и трябват единствено компресорни станции, с цел да стане по-ефективен. Търсят се и благоприятни условия за еврофинансиране за газовата връзка със Сърбия. Целта е да се увеличи газовата ликвидност в района. Много е значимо България да се трансформира от транзитираща съветски газ страна в търговец и газов оператор, което ще е по-добре за страната и района ", счита Шефчович.

До 40 дни ясни първите резултати от изследването за хъба

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова добави, че в четвъртък ще се подпише и контракта за предпроектното пручавне за газовия хъб и до 40 дни би трябвало да са подготвени междинните резултати от това проучване, с цел да се обсъдят по време на плануваната за май втора инвеститорска среща за газовия център " Балкан ". За предпроектното изследване " Булгартрансгаз " ще заплати 2.327 млн. лева без Данък добавена стойност на ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт ", която би трябвало да е подготвена до 170 дни с крайните резултати за нуждата, източниците за зареждане, потенциала, цената, рентабилността и модела за финансиране на хъба.

Шефчович уточни още, че посредством развиването на енергийната съгласуваност на района и диверсификацията на доставки на газ и електрическа енергия България може да е водач в консолидираното на Западните Балкани в Европа.

Огромен ВЕИ капацитет

Зам.-председателят на Еврокомисията уточни още, че страната ни има голям капацитет в региона на възобновимите енергийни източници и че е впечатлен от постигнатите икономии на парникови излъчвания на фона на растежа на брутния вътрешен артикул. " Имате най-голямата в Европейски Съюз агресия на слънчеви електроцентрали и техният дял в производството може да е незабравим ", сподели още той. Според него най-хубавият метод за възстановяване на енергийната успеваемост е реновирането на постройките и по тази причина прикани държавното управление да сътвори подобаваща капиталова среда за привличането на нови технологии в този бранш.

Шефчович означи още, че по време на българското европредседателство доникъде на 2018 година страната ни ще взе участие в доста от договарянията сред страните членки за използване на европейските цели в региона на енергетиката и противодействието на климатичните промени. България ще има думата освен за своето енергийно бъдеще и това на Европейски Съюз до 2030 година, само че за какво и да не огледа оттатък, уточни той.

" Защото знаете доста добре, че в случай че построите атомна електроцентрала през днешния ден, тя ще остане в идващите 30, 40 или 50 години, ето за какво решението, което ще вземете през днешния ден, ще има значение за енергийния микс на страната освен до 2030 година, само че и през 2040 и 2050 година ", акцентира еврокомисарят.

България да се възползва от фонда за нововъведения в Топлоелектрическа централа

По време на полемиката той се спря и върху новите екоизисквания на Европейски Съюз към въглищните централи и сподели, че схваща загрижеността на работещите в бранша, че могат да изгубят работни места и затварянето на ТЕЦ-ове да се отрази върху развиването на цели градове е райони. " На засегнатите компании и хора би трябвало да се предложат нови благоприятни условия за бизнес и новаторски решения ", сподели Шефчович и прикани българските въглищни централи да се възползват от оповестения през февруари от Брюксел фонд за подкрепяне на нисковъглеродните нововъведения посредством финансиране модернизацията на български и румънски въглищни централи. Той изрази вяра, че България също ще кандидатства с планове за промяна на замърсяващи околната среда енергийни производства.

Теменужка Петкова уточни, че страната ни към момента изследва опциите за финансиране от този фонд като напомни,че сега напъните са ориентирани към приемане на отлагателен период за въвеждане на новите тавани за възможно изхвърляне във въздуха на серен двуокис, азотен окис, живак и фини прахови частици. Новите по-високи прагове за филтриране на изхвърляните газове влизат в действие от 2021 година и операторите, които не дават отговор на нормите, ще бъдат затваряни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР