Европейската комисия планира да включи и морския транспорт в своя

...
Европейската комисия планира да включи и морския транспорт в своя
Коментари Харесай

Брюксел разширява системата за търговия на въглеродни емисии

Европейската комисия възнамерява да включи и морския превоз в своя пазар на въглеродни излъчвания (който към този момент е най-големият в света) и да сътвори присъединени стратегии за търговия на отделяните в атмосферата нездравословни газове за отоплителните уреди на постройките и за шосейните пътувания.  

Брюксел сега създава най-мащабната промяна на Емисионната комерсиална система (ЕТС), с цел да я настрои към по-строгите климатични цели до 2030-а. Еврокомисарите желаят да зададат интервал на последователно включване на фирмите от сферата на корабоплаването в системата сред 2023-а и 2025 с условие за изцяло вземане предвид на активността им с таваните за замърсяване на околната среда през 2026-а, настояват кореспонденти на организация " Блумбърг ", срещнали се с проектозакона.  

В документа, който би трябвало да бъде оповестен на 14 юли, пишело, че " разширението на ЕТС на Европейския съюз до водния превоз се отнася до излъчванията, отделяни при предстоящите туристически круизи, както и в пристанищата на общността ". 

Новата емисионна комерсиална стратегия за постройките и шосейния превоз ще бъде основана и въвеждана от 2025-а нататък.

Европейска комисия няма процедура да разяснява проектозакони. Предложенията могат да претърпят промени преди приемането им. 

" През първата година от контролираните субекти ще се изисква да имат разрешителни за въглеродни излъчвания и да рапортуват за отделените нездравословни газове през 2024-а и 2025-а ", планува проектопредложението, твърди " Блумбърг ". В него е заложено също, че " издаването на разрешителни и отговорностите за вземане предвид с нормативите ще се ползва за тези сдружения от 2026-а нататък, което ще разреши на новата система да проработи по спретнат и сполучлив метод ". 

В момента Емисионната комерсиална система на Европейски Съюз постанова таван на замърсяването на съвсем 12 хиляди съоръжения, които са благосъстоятелност на производители на сила и на промишлени артикули, както и на авиолиниите. Очаква се новите регулации да доведат до по-високо търсене на въглеродни разрешителни и да редуцират предлагането. Което сигурно ще увеличи цената на въглеродните излъчвания, която и към настоящия миг са много " солени " за замърсителите и в последна сметка се поемат от редовите консуматори. 

По сметки на основният пълководец на природосъобразни вложения на " БНП Париба " - Марк Люис, с цел да може Европейски Съюз да реализира нулеви излъчвания до 2050-а, цената на разрешителните за обособяване на въглероден двуокис би трябвало да скочи до 90 евро за звук до 2030-а. В момента тя е жестоко 55 евро за звук.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР