Европейската комисия отпусна 720 млн. евро за синхранизацията на енергийните

...
Европейската комисия отпусна 720 млн. евро за синхранизацията на енергийните
Коментари Харесай

Със 720 млн. евро ЕК слага край на изолацията на балтийския енергиен пазар

Европейската комисия отпусна 720 млн. евро за синхранизацията на енергийните системи на Полша, Литва, Латвия и Естония с мрежата на Европа, заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Парите са предоставени по механизма за Свързана Европа

" Това е незабравим миг за привършване на изолацията на балтийския енергиен пазар. Това ще понижи свръхзависимостта на района от един единствен източник на импорт на електрическа енергия и той ще бъде обвързван в цялостна естетика с останалата част от Европейския съюз. Това е взор към бъдещето. Новата мрежа ще обезпечи възобновима сила за всички страни към Балтийско море ", сподели фон дер Лайен.

Тя даже назова плана " Хармонична връзка "

Президентът на Литва Гитанас Науседа означи, че средствата са предопределени за построяването на подводен кабел през Балтийско море сред Литва и Полша. Той ще стане база за построяването на блок от бъдеща офшорна мрежа. финансирането също по този начин ще покрие разноските по инсталирането на синхронни кондензатори в Литва, Латвия и Естония.

Премиерът на Естония Юри Ратас разгласи, че задачата е синхронизацията на електрическите мрежи да завърши през 2025 година Свързването на балтийските електромрежи със системата на континентална Европа през Полша ще увеличи енергийната сигурност на прибалтийските страни ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР