Европейската комисия отчита по този повод, че новата прокуратура на

...
Европейската комисия отчита по този повод, че новата прокуратура на
Коментари Харесай

ЕП одобри създаването на Европейска прокуратура

Европейската комисия регистрира по този мотив, че новата прокуратура на Европейски Съюз ще може да повдига и поддържа обвинявания, за разлика от европейската работа за битка с измамите ОЛАФ, заяви Българска телеграфна агенция.

Засега единствено националните управляващи могат да поддържат обвинявания за злоупотреби със средства от Европейски Съюз.

Очаква се Европейската прокуратура да разреши бърз продан на информация, съгласувани полицейски следствия, бързо запориране и лишаване на имущество, както и задържане на обвинени зад граница. Европейска комисия прецизира, че планува отсега нататък да предложи новата конструкция да се занимава и със случаите на интернационален тероризъм. Следващите стъпки за бъдещо разширение на дилемите на новата прокуратура ще бъдат избрани от Европейска комисия следващата година.

Европейската прокуратура ще бъде основана сред 20 страни от Европейски Съюз - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Останалите страни от Европейски Съюз могат да се причислят когато и да е.

Централата на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с основен прокурор и прокурори от всички участващи страни. Те ще управляват всекидневните следствия, осъществявани от назначени прокурори в страните от Европейски Съюз.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев приветства основаването на прокуратурата след продължителния застой на договарянията по тематиката. Той акцентира, че европейските стопански системи и данъкоплатци заслужават по-добра отбрана на парите, които отделят за бюджета на Европейски Съюз, и посочи, че сега годишно се губят най-малко 50 милиарда евро Данък добавена стойност заради трансгранични закононарушения, включително с европейски средства.

„ Европейските фондове би трябвало да способстват към стимулиране на растежа, основаването на работни места, увеличение на кохезията сред другите държави-членки, а не да облагодетелстват нарушители “, безапелационен бе Емил Радев.

Българският евродепутат съобщи, че новата прокуратура ще усъвършенства съдействието и обмена на информация по отношение на следствието на редица закононарушения, свързани с европейски средства - измами, корупция, пране на пари, защото й се подсигурява самостоятелност и й се дават нужните принадлежности за следствие. В същото време тя ще подсигурява високо равнище на съблюдаване на процесуалните права в Европейския съюз.

Емил Радев изрази убеденост, че Европейската прокуратура ще разполага с едни от най-хубавите прокурори, ефикасни вътрешни правила и съответен бюджет. Той добави, че тези въпроси ще бъдат обсъждани по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тъй че тя да може да проработи изцяло през 2020 година

„ България е един от най-ранните поддръжници на концепцията за основаване Европейска прокуратура. Надявам се, че за всички държави-членки, участващи в новата конструкция, нейният сполучлив старт е приоритет “, заключи евродепутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР