Европейската комисия отчете напредък при решаване на проблема с необслужваните

...
Европейската комисия отчете напредък при решаване на проблема с необслужваните
Коментари Харесай

Нивото на лошите кредити в ЕС намалява с 1 процентен пункт

Европейската комисия регистрира прогрес при решение на казуса с необслужваните заеми в Европейски Съюз. Комисията отдава удобната наклонност на настоящата работа в страните членки и на нивото на Европейски Съюз за понижаване на съществуващите опасности в някои елементи на европейския банков бранш.

Европейска комисия разгласява в четвъртък (18 януари) първия си отчет по отношение на напредъка, откакто министрите на финансите се споразумяха за План за деяние за необслужваните заеми. Брюксел обрисува продължаващия спад в нивото на необслужваните заеми и идните ограничения за в допълнение намаление на каузи на неприятните заеми.

"Намаляването на необслужваните заеми е значимо за гладкото действие на банковия съюз и съюза на финансовите пазари, както и за стабилната и интегрирана финансова система в Европейски Съюз. За да се укрепи икономическият напредък в Европа, би трябвало делът на необслужваните заеми да се понижи и да се предотврати възможното им струпване в бъдеще. Домакинствата и предприятията могат да разчитат на финансиране единствено в изискванията на постоянен финансов бранш, който е резистентен на рецесии. Въпреки че обособените банки и страни членки носят главната отговорност за разрешаване на казуса с необслужваните заеми, Европейски Съюз също явно има отношение към процеса, защото проблемите на обособените страни членки могат да повлияят негативно на цялата европейска стопанска система ", показва от Европейска комисия в известие до медиите.

"Понижаването на нивото на необслужваните заеми е извънредно значимо за понижаване на рисковете в банковия бранш и завършването на банковия съюз. Съгласуваните старания от страна на банките, надзорните органи, страните членки и Комисията към този момент дават резултати. Но ние би трябвало да продължим да работим за трайно понижаване на необслужваните заеми. Банките във всички страни от Европейски Съюз би трябвало да възстановят цялостния си потенциал за разпределяне на заеми на предприятията и семействата и да предотвратят натрупването на нови неприятни заеми ", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари

Основни констатации от отчета на Европейска комисия:

В оповестения първи отчет по отношение на напредъка, който е под формата на известие и съпътстващ го работен документ на службите на Комисията, са показани последните трендове при необслужваните заеми в Европейски Съюз като цяло и в обособените страни членки. От него излиза наяве, че и през втората половина на 2017 година се е запазила позитивната наклонност за намаление на необслужваните заеми и повишаване на % на заделените запаси за покриване на загуби.

Равнищата на необслужваните заеми спадат в съвсем всички страни членки, въпреки че обстановката се разграничава доста във всяка от тях. Като цяло процентът на необслужваните заеми в Европейски Съюз понижа до 4,6 % (през второто тримесечие на 2017 г.), което съставлява спад с към един процентен пункт спрямо миналата година и с една трета спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година

Данните демонстрират, че рискът в европейската банкова система трайно понижава. Това ще спомогне за завършването на банковия съюз, като за задачата се изисква понижаване на риска, от една страна, и разделение на риска, от друга.

Докладът демонстрира също по този начин, че Европейски Съюз се движи по график с осъществяването на проекта за деяние на Съвета.

От Европейска комисия оповестяват, че напролет ще предложат повсеместен пакет от ограничения за понижаване на нивото на съществуващите необслужвани заеми и попречване натрупването на неприятни заеми в бъдеще.

Мерките в пакета обгръщат главно четири области: действия по надзора, реформиране на нормативната уредба по отношение на преструктурирането, несъстоятелността и събирането на вземания, развиване на вторичните пазари за необслужвани активи и поощряване на преструктурирането на банковата система.

"Действия в тези области следва да се подхващат на национално ниво и на ниво Европейски Съюз, съгласно случая ", показват от Европейска комисия.

Комисията също по този начин приканва страните членки и Европейския парламент бързо да реализират единодушие по предлагането на Комисията по отношение на несъстоятелността на предприятията. Предложението беше импортирано през ноември 2016 година и задачата му е да помогне на сдруженията с финансови усложнения да се преструктурират на ранен стадий, тъй че да избегнат банкрут, което ще докара до по-ефективни производства по неплатежоспособност в Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР