Европейската комисия одобри схема за публични гаранции в размер на

...
Европейската комисия одобри схема за публични гаранции в размер на
Коментари Харесай

Европейската комисия одобрява схема за гаранция от €255 млн. за подкрепа на МСП в България заради пандемията

Европейската комисия утвърди скица за обществени гаранции в размер на 500 милиона лв. (приблизително 255 милиона евро) в поддръжка на дребните и междинни предприятия (МСП) в подтекста на избухналата пандемия от ковид. Схемата бе утвърдена според Временната рамка за държавната помощ, призната от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 година

България уведоми Комисията, като се базира на Временната рамка, по отношение на скица за гаранции в размер на 500 милиона лв. (приблизително 255 милиона евро) за съществуващи или нови заеми в поддръжка на предприятия, наранени от избухналата пандемия от ковид (т. нар. „ Програма за гаранции на заеми в интерес на МСП “ ).

След като капиталът на Българската банка за развиване бе повишен посредством държавно финансиране с 500 милиона лв. (255 милиона евро), тя ще обезпечава обществени гаранции за капиталови заеми и заеми за оборотен капитал за микро-, дребните и междинните предприятия, наранени от избухналата пандемия от ковид в България.

Схемата има за цел да ограничи риска, обвързван с отпущането на заеми на предприятията, които са най-силно наранени от икономическите последствия от актуалната рецесия. Тя ще помогне на предприятията да покрият непосредствените си потребности от оборотен капитал и вложения и ще подсигурява, че разполагат с задоволително ликвидни средства, с цел да продължат активността си.

Комисията откри, че българската скица дава отговор на изискванията, посочени във Временната рамка. По-конкретно: i) за всяко едно дружество размерът на съответния заем е стеснен до нужното за покриване на неговите потребности от ликвидни средства в обозримо бъдеще, ii) гаранциите ще се дават единствено до края на годината, iii) гаранциите ще бъдат лимитирани до оптимален период от пет години, iv) гаранцията покрива най-много 80 % от всеки заем и v) наградите за гаранция не надвишават нивата, планувани във Временната рамка.

Поради това Комисията стигна до заключението, че схемата е нужна, целесъобразна и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна членка в сходство с член 107, параграф 3, писмен знак б) от Договор за функционирането на Европейския съюз и с изискванията, посочени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията утвърди ограниченията според разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР