Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия

...
Европейската комисия одобри молбата за вписването на ямболската гроздова ракия
Коментари Харесай

Брюксел вписа Ямболската гроздова ракия като географско означение

Европейската комисия утвърди молбата за вписването на ямболската гроздова ракия като географско обозначение за спиртна напитка. Напитката се създава в спиртоварни в Ямбол и Бургас от 1930-а година, както и че тя се получава от бяло и алено грозде. Това ново географско обозначение се прибавя към още 235 означения на алкохолни питиета.

Миналата година Карнобатската гроздова ракия бе вписана като предпазено географско обозначение, принадлежащо на България. Тя е бледожълта на цвят вследствие на узряване в дъбови бъчви или благодарение на карамел за оцветяване. Има ясно изразен усет на зряло грозде, а също по този начин и нюанси на ябълка и смокиня. Тя се създава в няколко общини в Източна България.

Географското обозначение включва два обекта на интелектуална благосъстоятелност - название за генезис и географско напътствие. Наименованието за генезис показва страната, региона или друга околност от тази страна, като по този начин се значи стока, произхождаща от съответното място и чиито качества или свойства се предопределят извънредно от това място. Географското напътствие показва страната, региона или друго, произхождащо от даденото място и чиито качества или друга характерност могат да се отдадат на този географския генезис.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР