Европейската комисия одобри българска мярка на стойност 5.8 милиона евро

...
Европейската комисия одобри българска мярка на стойност 5.8 милиона евро
Коментари Харесай

ЕK одобри 5.8 милиона евро за летищата Варна и Бургас

Европейската комисия утвърди българска мярка на стойност 5.8 милиона евро в поддръжка на летищата Варна и Бургас в подтекста на войната на Русия против Украйна. Мярката беше утвърдена съгласноВременната рамка за държавна помощ при рецесии, призната от Комисията на23 март 2022г. и променена на20 юли 2022г. и на28 октомври 2022г. въз основа на член107, параграф3, букваб) от Договор за функционирането на Европейския съюз, като се показва, че стопанската система на Европейски Съюз изпитва съществени усложнения.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на отлагане на заплащането на концесионните такси, дължими от „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “АД, сдружението, ръководещо двете летища, към българското държавно управление, което е притежател на летищната инфраструктура. Целта на мярката е да се помогне на двете летища да се оправят с дефицита на ликвидност, обвързван с понижаване на активността след затварянето на украинското въздушно пространство, както и на европейското въздушно пространство за съветски въздухоплавателни средства, посредством понижаване на разноските, поети от летищния оператор.

Комисията откри, че българската мяркаотговаря на изискванията, посочени въвВременната рамка при рецесии. По-специално отсрочването на заплащането ще бъде предоставено не по-късно от 31 декември 2023г., ще бъде с дълготрайност две години, а лихвеният % е в сходство с минималните нива, избрани във Временната рамка при рецесии. Поради това Комисията стигна до заключението, че мярката е нужна, подобаваща и пропорционална за превъзмогването на съществени усложнения в стопанската система на страна - членка в сходство с член107, параграф3, букваб) от Договор за функционирането на Европейския съюз и изискванията, избрани във Временната рамка при рецесии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР