Европейската комисия очаква предложения и коментари относно своето предложение за

...
Европейската комисия очаква предложения и коментари относно своето предложение за
Коментари Харесай

ЕК ще актуализи правилата за устойчива употреба на пестициди в ЕС

Европейската комисия чака оферти и мнения по отношение на своето предложение за устойчива приложимост на артикули за растителна отбрана, което беше оповестено на 22 юни тази година. Документът е в осъществяване на задачите на тактиката " От фермата до трапезата " и тактиката за биоразнообразие за понижаване с 50% на използването и риска от химически пестициди и 50% на по-опасните пестициди в Европейски Съюз до 2030 година. Всеки може да изпрати своите мисли по този правилник до 19 септември.

След привършване на този период, Еврокомисията ще направи резюме, което ще показа на Европейския парламент и Съвета, с цел да бъдат употребявани в законодателния спор.

Регламентът е наложителен и ще се ползва директно в страните членки. Лайтмотивът на Европейска комисия е, че времето на химическите артикули за растителна отбрана изтича и те би трябвало да се употребяват единствено в краен случай.

Държавите членки ще би трябвало да изготвят и разгласяват национални проекти за деяние за устойчива приложимост на пестициди. В тях би трябвало да се съдържат количествени цели, позовавания на обвързващите национални цели за понижаване до 2030 година, както и съответни индикативни цели, ограничения, графици и индикатори за понижаване на рисковете и въздействието от използването на пестициди върху човешкото здраве и околната среда.

От Европейската комисия плануват използването на този правилник " да бъде отсрочено, с цел да се даде опция на способените органи и на операторите да се приготвят за условията, въведени с него ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР