Европейската комисия обяви по-добра прогноза за икономиката на България в

...
Европейската комисия обяви по-добра прогноза за икономиката на България в
Коментари Харесай

ЕК очаква силен ръст на заплатите в България през 2023 г.

Европейската комисия разгласи по-добра прогноза за стопанската система на България в своята зимна икономическа прогноза, оповестена през днешния ден, по отношение на упованията, които бяха изразени в разширения есенен отчет.

В новата прогноза е записано, че растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната ни през миналата 2022 година ще бъде 3,9 на 100, по отношение на прогнозата за нарастване от 3,1 на 100, дадена през ноември.

За актуалната година Брюксел чака стопанската система да усили размера си с 1,4, а през 2024 година с 2,5 на 100. Предишните оценки бяха за растеж от 1,1 на 100 през 2023 година и 2,4 на 100 за 2024 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Въпреки високата инфлация, икономическата интензивност продължи да се уголемява през 2022 година, подкрепена от постоянен напредък на износа и от нараствания на заплатите и обществените прехвърляния (пенсии, компенсации и други - бел. ред.), които компенсираха възходящите потребителски цени. Все отново растежът на частното ползване се забави през първата половина на годината, защото инфлацията набра скорост ", показват от Европейска комисия.

Въпреки това се допуска, че потребителското търсене се е засилило през втората половина на 2022 година заради продължаващия напредък на разполагаемия приход, комбиниран с известно закъснение на динамичността на месечната инфлация.

Тенденцията на спад в вложенията в главен капитал, която стартира през 2021 година, се резервира и през 2022 година Нарастващите цени на капиталовите артикули както в строителството, по този начин и в оборудването (машини, артикули с дълготрайна приложимост - бел. ред.), евентуално лимитират най-новите вложения, допълват от Брюксел.

От Европейска комисия чакат пътят на стопанската система в контури небосвод да зависи значително от взаимоотношението сред развиването на заплатите и цените. Краткосрочните индикатори и данните за инфлацията допускат, че инфлацията ще понижава единствено последователно през прогнозния небосвод, защото по-високите цени на услугите ще се задържат.

В изискванията на сгънат пазар на труда се чака заплатите да продължат да порастват мощно и да поддържат потреблението на семействата.

Бързото повишаване на износа през 2022 година беше подкрепено от опцията за облекчаване на дефицита на доставки на артикули от храни, метали и други материали, породени, наред с другото, от нападателната война на Русия против Украйна, допълват от Европейска комисия.

Прогнозите са, че растежът на износа ще се забави доста през 2023 година, като се има поради, че факторите за по-нататъшно увеличение на експортния пазарен дял бяха значително изчерпани през 2022 година

През 2024 година се чака износът да нарасне в сходство с външното търсене.

Повишеното асимилиране на фондовете на Европейски Съюз, изключително на Плана за възобновяване и резистентност, се чака да поддържа съвкупните вложения както през 2023 година, по този начин и през 2024 година

От Европейска комисия натъртват, че евентуални закъснения в използването на НПВУ съставляват негативен риск за растежа на вложенията.

Прогноза за по-висока инфлация

Средната инфлация по ХИПЦ доближи 13 на 100 (при упования за 12,8 на 100 в есенната прогноза, бел. ред.) на годишна база през 2022 година със мощен принос от пристанищните и ресторантьорските услуги в цените на силата и храните, които разчитат на сила и/или храна като директни първични материали.

Към края на годината инфлацията се популяризира и върху други услуги в сходство с възходящите разноски за труд на единица продукция. Като цяло инфлацията по ХИПЦ се чака да намалее от 13 на 100 през 2022 година до 7,8 на 100 през 2023 година (при прогноза за 7,4 на 100 в есенната оценка на ЕК) заради по-ниските цени на силата. Спрямо есенната прогноза упованията за инфлацията през актуалната година нарастват с 0,2 процентни пункта.

През 2024 година общата инфлация се чака да се забави в допълнение до 4 на 100 (при 3,2 на 100 в есенната прогноза), защото динамичността на цените на храните отслабва. Очаква се инфлацията на цените на услугите да се резервира през прогнозния небосвод.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР