Европейската комисия облекчи ограниченията при производството и търговията на свине

...
Европейската комисия облекчи ограниченията при производството и търговията на свине
Коментари Харесай

ЕК свали ограниченията за търговия със свинско месо от 250 общини

Европейската комисия облекчи рестриктивните мерки при производството и търговията на прасета и свинско месо, наложени заради разпространяването на болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Падат рестриктивните мерки в цялата България като се изключи няколко общини в четири области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Варна. Това оповестиха от Българската организация по сигурност на храните ( БАБХ).

Разхлабването на режима стана допустимо с помощта на успеваемостта на ограниченията за надзор на заболяването Африканска чума по свинете при домашни прасета в България.

В ограничаващи зони III остават землищата на следните общини:

- Сандански, Струмяни и Петрич (Благоевградска област);

- Пазарджик, Панагюрище, Лесичево, Септември и Стрелча (Пазарджишка област);

- Пловдив, Хисар, Съединение, Марица и Родопи (Пловдивска област);

- Бяла и Долни Чифлик (Варненска област).

Комуникацията сред Българската организация по сигурност на храните и Европейската комисия във връзка с останалите райони продължава.

България прецизно съблюдава Регламент за осъществяване (ЕС) 2021/605, в който са написани разпоредбите за търговия с живи прасета, свинско месо и артикули от свинско месо от страни, установили и докладвали случаи на Африканска чума по свинете при домашни и диви прасета. Целта на регионализирането и въведените ограничавания в териториите от Част III е да се предотврати разпространяването на Африканска чума по свинете и да се отбрани единният пазар и интернационалната търговия на Европейския съюз.

С облекчаването на рестриктивните мерки, свиневъдите от тези области могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, създадени от локалните ферми, в Европейския съюз.

От Българската организация по сигурност на храните припомнят, че Африканска чума по свинете е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния бранш. Месото, създадено и добито в райони, в които вирусът е бил открит, е изцяло безвредно за консумация от човека
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР