Европейската комисия обеща на страните от Западните Балкани инвестиционен пакет

...
Европейската комисия обеща на страните от Западните Балкани инвестиционен пакет
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Призовавам всички партии в Северна Македония да подкрепят промените в конституцията на страната

Европейската комисия даде обещание на страните от Западните Балкани капиталов пакет от €6 милиарда за 10 години за развиване на техните стопански системи и осъществяване на промени, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция в Северна Македония, където тя дойде като част от обиколка на балканските страни.

„ Ние предлагаме капиталов пакет от 6 милиарда евро на страните от Западните Балкани, който включва промени и вложения “, сподели фон дер Лайен.

" Ние си поставихме за цел да удвоим размера на вашата стопанска система в границите на 10 години. Решихме също по този начин да предоставим на вашите компании достъп до европейския пазар в седем бранша, в подмяна чакаме да предоставите достъп до вашия вътрешен пазар за компании от други Балкански страни, с цел да се сътвори обединен районен пазар на Западните Балкани “, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен даде обещание един ден Македония да се види измежду страните от Европейския съюз.

" Трябва да продължите работата си, защото виждаме мощен прогрес във вашата страна. Знам, че можете да постигнете резултати. Призовавам всички партии в Северна Македония да поддържат измененията в конституцията на страната, които са нужни за европейската интеграция ", добави фон дер Лайен.

Северна Македония беше публично приета за претендент за участие в Европейски Съюз през 2005 година, договарянията за нейното приемане започнаха през юли 2022 година, като част от тези договаряния е належащо да се реализиран съглашения по 33 преговорни глави или раздели, които включват всички сфери от живота на страната, от стопанската система до културата, за всяка от тях тази страна би трябвало да приведе националното си законодателство в сходство с условията на Брюксел. Преговорите към момента не са завършили по нито една от тези глави.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР