Европейската комисия настоява за орязване с около 10 процента на

...
Европейската комисия настоява за орязване с около 10 процента на
Коментари Харесай

Европа ни реже най-милото през годините

Европейската комисия упорства за орязване с към 10 % на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП) и за кохезионните фондове на бъдещата многогодишна финансова рамка 2021-2027 година Това заяви Франс прес, базирайки се на почитан източник от Брюксел, написа Медиапул. За сметка на това се усилват средствата за защита и сигурност, с цел да се даде съответен отговор на новите провокации. Приоритет през идващите седем години ще бъдат също нововъведенията и научните проучвания. 

Европейската комисия постави на масата през вчерашния ден предложенията си, с цел да стартират договарянията по многогодишната финансова рамка МФР за интервала 2021-2027 година сред страните членки и Европейския парламент.

Предложенията на изпълнителната власт плануват " умерени съкращения " за ОСП и политиките в поддръжка на най-необлагодетелстваните региони на Европейски Съюз, които съставляват над 70 на 100 от европейския бюджет, споделя източникът на " Франс прес ", който е осведомен с подготовката на бюджета.

По сегашната многогодишна финансова рамка 2014-2020 година общият бюджет на Европейски Съюз е близо 1 трилион евро и беше първият по-нисък по отношение на предходния от съществуването на Европейски Съюз. Орязването на средствата стана по гледище на Англия, която в края на март 2019 година би трябвало да напусне Европейски Съюз. Това ще отвори годишна " дупка " от към 12 милиарда евро в европейските финанси, съгласно оценките на Еврокомисията.

По този мотив предлагането на Европейска комисия е за увеличение на вноската на страните членки с 0.1 на 100 - до 1.1% от брутния народен приход. България поддържа тази позиция, само че е изрично срещу орязването на парите за земеделие и кохезионните фондове, от които се финансират огромните инфраструктурни планове.

Еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер предлага директните помощи по ОСП за земеделските производители да понижават прогресивно с повишаването на площта на обработваните земи.

Тази позиция беше декларирана неведнъж от Йотингер през последните месеци. Причината е, че към 80% от цялото подкрепяне отива в 20% от земеделските стопанства в Европейски Съюз. За това новият бюджетен модел ще се стреми да реализира баланс в тази тенденция. За задачата се планува огромните стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, в сравнение с ще получават дребните фермери.

В края на април авторитетното издание " Политико " заяви, че Европейска комисия възнамерява да понижи дотациите си за най-големите аграрни производители в Европа след 2020 година като по този метод редуцира разноските за селско стопанство с 6%.

В момента " свещената крава " на Европейски Съюз, както назовават ОСП, е с максимален бюджет - към 400 милиарда евро (39% от МФР). В средата на февруари Европейска комисия подложи на полемика три вероятни разновидността. Първият беше за опазване на настоящето равнище на финансиране от към 400 милиарда евро. Вторият е понижаване на поддръжката с 30%. При този сюжет междинният доход за плантация може да падне с повече от 10% в редица страни членки, като се усещат по-осезаеми загуби в избрани браншове. Такова понижение би представлявало към 120 милиарда евро, или 11% от бюджета на Европейски Съюз. Третият сюжет е понижаване на поддръжката с 15%, което съставлява към 60 милиарда евро, или 5.5% от бюджета на Европейски Съюз.

Сега ОСП борави годишно с към 60 милиарда евро. От тях за страната ни са избрани към 1,3 милиарда евро. Прогнозите са, че след две години общата сума евентуално ще бъде понижена на 55-56 милиарда евро. Така България ще би трябвало да поеме сред 50 млн. евро и 100 млн. евро от този самобитен пасив. Това постанова прекрояване на националната ни политика в земеделието, счита зам.-председателят на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи  /БАСЗЗ/ Анатоли Георгиев. Според него ще има смяна в цената на директните заплащания, които ще бъдат обвързани с размера на стопанството, спомагателни условия от обществен и стопански темперамент, което ще има отрицателни последици за българското земеделие.

Друг значим въпрос е бъдещето на Втория дирек на ОСП, или така наречен капиталови ограничения, финансирани със средства от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.

Предвид идните бюджетни ограничавания, нашите упования са, че огромна част от частните капиталови ограничения в селските региони, ще бъдат заместени от така наречен финансови принадлежности - кредитни или гаранционни ", сподели зам.-председателят на БАСЗЗ. Така на процедура плановете няма да се финансират безплатно, а бенефициентът - фермерът, ще би трябвало да връща получената финансова помощ, само че при по-благоприятни лихвени равнища спрямо обичайните банкови заеми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР