Европейската комисия изрази загриженост за това, че голям брой руски

...
Европейската комисия изрази загриженост за това, че голям брой руски
Коментари Харесай

Руснаци получават сръбско гражданство по ускорена процедура, ЕК е загрижена за сигурността в Европа

Европейската комисия изрази угриженост за това, че огромен брой съветски жители получават сръбско поданство по ускорена процедура и по този метод влизат в шенгенското пространство без визи, заяви сръбският уебсайт „ Нова “. Според оценката на Европейска комисия това съставлява риск за сигурността в Европа.

„ Комисията изрази угриженост, че промените в сръбския закон за поданството могат да съставляват риск за публичната политика и сигурността на Европейския съюз, защото жителите на Сърбия са с безвизов режим за влизане в Европейски Съюз “, написа в изказване на Европейска комисия пред Радио Свободна Европа.

Измененията в сръбския закон за поданството разрешават на държавното управление да утвърждава поданство по ускорена процедура при избрани условия – в случай че поданството „ съставлява интерес “ за Сърбия. В изказването се показва, че Сърбия, като страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, би трябвало да откри по-строги правила по отношение на Русия. 

„ Европейската комисия е наясно с огромния брой съветски жители, които са се настанили в Сърбия след съветската експанзия в Украйна. Като страна претендент, от Сърбия се чака прогресивно да се приспособява към политиките и решенията на Европейския съюз. Комисията следи деликатно обстановката и обменя информация със сръбските управляващи по отношение на наличието на съветски жители в Сърбия “, написа още в изказването.

През май тази година Европейска комисия изрази угриженост по тематиката за първи път. Тогава представител на Европейска комисия сподели, че с даването на сръбско поданство по ускорена процедура на задгранични лица Сърбия рискува безвизовия си режим. Този път Европейска комисия не насочва сходно предизвестие, само че и не загатва до какви тъкмо ограничения може да се стигне, в случай че Сърбия не преразгледа политиката си.

В годината на съветската инвазия в Украйна краткотрайно или непрекъснато настаняване в Сърбия са потърсили повече от 100 хиляди съветски жители. До началото на август 2023 година броят на руснаците, получили сръбски паспорт, е съвсем същият както за цялата 2022 година През 2022 година броят на руснаците, получили сръбско поданство е три пъти по-голям от броя, регистриран в годината преди нашествието – 2021 година

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР