Европейската комисия изпрати (ЕК) предупредително писмо до Полша във връзка

...
Европейската комисия изпрати (ЕК) предупредително писмо до Полша във връзка
Коментари Харесай

ЕК започва процедура за нарушение срещу Полша заради Закона за Върховния съд

Европейската комисия изпрати (ЕК) предупредително писмо до Полша във връзка със Закона за Върховния съд, с което стартира процедура за нарушаване против страната. Говорителят на Европейска комисия Маргаритис Схинас разясни:

" Полското държавно управление има един месец, с цел да отговори на предупредителното писмо на Комисията. Въпреки че законът за Върховния съд към този момент беше обсъждан в подтекста на върховенството на закона сред Комисията и полските управляващи, той не беше обяснен задоволително. Поради липса на прогрес и неизбежното скорошно пенсиониране на съдии от Върховния съд, Европейска комисия реши да стартира изключителна процедура за нарушаване ".

Утре 27 от общо 72-ма съдии от Върховния съд на Полша са изправени пред риска от наложително пенсиониране, т.е. всеки един на трима, откакто новият закон смъкна пенсионната възраст от 70 на 65 години.

Според закона на съдиите се дава опция да заявяват волята си за продължение на мандата им пред президента. От Комисията обаче прецизират, че няма критерии, по които президентът може да вземе решение, нито опция за правосъдно преразглеждане на сходно решение. Оттам прибавят, че тези ограничения ще подкопаят независимостта на правосъдната система.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР