Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад

...
Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад
Коментари Харесай

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

Европейската комисия и Европейската централна банка показват през днешния ден конвергентния отчет за приемането на еврото в България. Очаква се в него да бъде доказано, че страната не e изпълнила всички критерии, с цел да одобри единната европейска валута от 1 януари следващата година, каквито бяха първичните проекти на Брюксел и София.
Прочетете още
Очаква се в отчета да бъде очебийно, че България към момента не може да извърши критерия за ценова непоклатимост. Средногодишната инфлация у нас към момента остава по-висока от условието за приемане на еврото. Служебният министър на финансите Людмила Петкова сподели преди дни в Люксембург, че страната ни ще насочи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за правене на ексклузивен конвергентен отчет след края на годината, когато извърши критерия за инфлацията.

Според източници от Европейската комисия идната реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел чака от София постоянно държавно управление, което да показа явен ангажимент за приемането на единната европейска валута.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР