Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждането на цифров документ, който

Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждането на цифров документ, който ...

През март ЕК ще предложи въвеждането на дигитален зелен пропуск за пътуване в чужбина - slava.bg


Европейската комисия (ЕК) ще предложи въвеждането на цифров документ, който ще бъде средство за пътуване с туристическа или работна цел. Това съобщи председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, след като преди дни стана ясно, че страните в ЕС работят по подобно решение, предаде Свободна Европа.

“През този месец ще представим предложение за създаване на Дигитален зелен пропуск. Той ще улесни живота на европейците“, написа фон дер Лайен в Туитър. Тя добави, че целта на пропуска е да действа като доказателство за ваксинация , да показва резултати от тестовете на всички, които не са се имунизирали и даде информация за възстановяването от COVID-19.

Тя потвърди за решението и във видеовръзка с депутати от германския Християндемократически съюз. Предложението ще включва и текстове, които описват начина, по който трябва да изглежда ваксинационния сертификат на страните членки на ЕС.

За да може единният пропуск да бъде въведен всяка страна трябва да признае националните процедури по ваксиниране, а всеки гражданин, който е бил подложен на имунизация, ще получи персонален QR код. Като най-добре защитени ще се смятат гражданите, които са използвали продуктите, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Досега одобрение са получили продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

“За да е успешен цифровият зелен паспорт, се нуждаем от подкрепата на всяка страна членка. Така че и вие трябва да създадете нужните условия в Германия”, каза още фон дер Лайен пред германските депутати.

Източник: slava.bg