Европейската комисия (EК) публикува поредния тримесечен ценови доклад Quarterly Report

...
Европейската комисия (EК) публикува поредния тримесечен ценови доклад Quarterly Report
Коментари Харесай

ЕК: Потреблението на електроенергия в Европа расте с 1.2 %, но и цените вървят нагоре


Европейската комисия (EК) разгласява следващия тримесечен ценови отчет Quarterly Report on European Electricity Markets, в който се прави обзор на развиването на пазара на електрическа енергия за четвъртото тримесечие на 2018 година спрямо предходния интервал от декември 2017 година Документът се изготвя от Market Observatory for Energy на Европейската комисия (ЕК) има за цел да усъвършенства публичния достъп до информация за цените на електрическата енергия в държавите-членки на Европейския съюз.

Акцентите

През последното тримесечие на 2018 година показателят на цените на базовата елекроенергия на пазара ден напред е приблизително 61 евро за MWh, добавяйки приблизително 1-2 евро на MWh спрямо третото тримесечие на 2018 година и е съвсем с 25 % по-висока от четвъртото тримесечие на 2017 година, когато е била 44 EUR / MWh, се споделя в резюмето на отчета на Европейска комисия.

Разликата сред районните месечни междинни цени варира от повече от 30 евро за MWh през октомври до по-малко от 20 евро MWh през декември, като общата дисперсия на цените на едро на другите пазари в Европа е равна на предходните тримесечия. през петото тримесечие поред, само че остава позитивна при към 1.5%.

Потреблението на електрическа енергия през четвъртото тримесечие на 2018 година в Европейски Съюз демонстрира доста нарастване спрямо година по-рано с към 1.2%, което се дължи главно на търсенето от страна на промишлеността, до момента в който потребностите от отопление са по-ниски от нормалните заради меките метеорологични условия.

Цените на природния газ са по-ниски, само че остават с над 20 евро за MWh, поради по-голямото търсене през зимния сезон. На годишна база цените са се нараснали с към 4 евро за/MWh.

През четвъртото тримесечие на 2018 година цените на въглищата са били 80 евро за звук, по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година, само че понижават мощно от равнищата, регистрирани през лятото, заради мощното световно търсене на въглища на азиатските пазари.

Цените на въглеродните излъчвания през четвъртото тримесечие на 2018 година са траяли възходящата си наклонност и в края на годината доближават над 25 евро на звук СО2 (25 €/tCO2e ) за пръв път.

Отбелязва се също по този начин и подобряването на рентабилността на мощностите от въглища в няколко от страните - членки на Европейска комисия, вследствие на което през четвъртото тримесечие се е нараснало потреблението на въглища в бранша на енергетиката.

В отчетът се прави също по този начин съпоставяне на цените на електрическата енергия за промишлеността в Европейски Съюз с тези от другите райони. Според оценката, в Европейски Съюз те са били по-ниски, в сравнение с в Япония, равни на тези в Китай и Корея, на пък по-високи спрямо тези в Съединени американски щати с към 40 евро за MWh.

Компонентите в цените на силата за семействата от септември 2017 година до септември 2018 година са се нараснали във всички държави-членки, като се изключи 4, в това число в Германия и Испания, които са с релативно висок дял на променливата сила от ВЕИ, се показва в отчета и се регистрира, че мрежовите такси остават постоянни.

Регионът на България, Хърватия, Гърция и Сърбия

В отчетът се преглежда пазарът в Югоизточна Европа (България,.Хърватия, Гърция и Сърбия).

В документът се отбелязва, че през четвъртото тримесечие на 2018 година цените на електрическата енергия на едро в района са се нараснали в сходство с останалите европейски пазари.

Средната месечна цена на пиково натоварване през по-голямата част от 2018 година е останала под междинната цена на базовото натоварване в района на Югоизточна Европа. През ноември 2018 година е достигната повратна точка и месец по-късно - през декември 2018 година междинната ценова разлика в цените е от 2 евро за MWh при цена за базовото натоварване от 71 евро за MWh и цена на пиково натоварване от 73 евро MWh. Това ценово държание с общи дребни и даже позитивни ценови разлики сред цената на базовото и пиково натовареност в района на Югоизточна Европа се дължи основно цената на гръцката електрическа енергия.

Дневната цена на базовото натоварване варира от 27 евро да за MWh до 106 евро MWh.

Като цяло, цената на българската базова електрическа енергия е била приблизително 52 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2018 година и се е повишила спрямо 41 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2017 година

Хърватският и сръбският пазар на едро демонстрират сходни придвижвания на цените в района на ЮИЕ денем 2018.

Най-малка е смяната пи цената за деня за базово натоварване на гръцкия пазар на едро през четвъртото тримесечие на 2018 година, като в района варира от 56 евро за MWh до 80 евро MWh. Средната тримесечна цена на базовото натоварване на гръцкия пазар е с 71 евро MWh през четвъртото тримесечие на 2018 година Цената е по-висока по отношение на миналата година, когато междинна цена е била 61 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2017 година.

В Сърбия производството на електрическа енергия от хидроенергийни мощности нараства през четвъртото тримесечие на 2018 година, само че остава с 1.9 TWh по-малко от 2.4 TWh през четвъртото тримесечие на 2017 година

По отношение на производството на електрическа енергия в България през четвъртото тримесечие на 2018 се регистрира възобновяване и даже нарастване от 0.8 TWh до 1.1 TWh в съпоставяне със същия интервал на 2017 година В района на Югоизточна Европа пазарът в България е чист експортьор на електрическа енергия за сръбския и гръцкия пазар. През четвъртото тримесечие на 2018 година от България за Гърция е изнесен размер от 0,5 TWh и 0,8 TWh от България за Сърби, само че те са покрай размерите от четвъртото тримесечие на 2017 година

Европейски пазари на едро на електрическа енергия, търгувани размери и пазари на дребно

В отчетът се регистрира неналичието на хомогенни цени в целия Европейски Съюз през последното тримесечие на 2018 г и вариации от 49,1 евро за MWh в Швеция до 72,2 евро за MWh в Ирландия. Средните европейски цени на базова електрическа енергия възлизат на 61,7 евро за MWh през четвъртото тримесечие. Електропроизводственият микс на Европейски Съюз се състои от изкопаеми горива (38%), възобновими енергийни източници (30%) и нуклеарна сила (27%) и както този през миналата година. Делът на изкопаемите горива се усилва през зимата, защото слънчевата сила и хидроенергията са по-достъпни напролет и лятото. Производството на вятърна сила съставлява 15% от възобновимите енергийни източници.
Най-високи размери на търговия се регистрират при северните страни. Лидер остава Германия - към 400 TWh, следвана от скандинавските страни - към 100 TWh и Англия. Нарастване в размера само че по отношение на третото тримесечие се регистрира за Франция – растеж от 31% и отново за подобен сравняван интервал спад от 42 % има при Белгия. Държавите от Централна и Западна Европа са най-големият експортьор с месечни размери в диапазона от 2.3 -7.1 TWh на месец приблизително. Италия е най-големият вносител на електрическа енергия с 10,7 TWh.

При пазарите на Англия, Германия, Италия и Ирландия се регистрират най-високите цени за междинните индустриални консуматори сред 111 евро за MWh и 139 евро за MWh.

По отношение на Чехия, Финландия и Швеция са посочените най-ниски междинни промишлени потребителски цени със приблизително 65 евро за MWh.
Белгия и Дания са имали най-високите междинни цени на електрическата енергия за семействата с най-много 330 евро за MWh за Дания. Най-ниската цена от 99 евро за MWh е регистрирана за България.

Пълният текст на отчета на Европейска комисия може да бъде прочетен на: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/quarterly_report_on_european_electricity_markets_q4_2018_0.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР