Европейската комисия (ЕК) прави поредната си стъпка към изграждането на

...
Европейската комисия (ЕК) прави поредната си стъпка към изграждането на
Коментари Харесай

EК предлага по-строги правила за кръвните продукти

Европейската комисия (ЕК) прави следващата си стъпка към построяването на постоянен Европейски здравен съюз с предложение за по-строги правила по отношение на даряването и приемането на кръв, тъкани и кафези.

С това предложение жителите ще се усещат по-спокойни при даряването или приемането на жизненоважни вещества от човешки генезис: от кръв до тъкани и кафези, а по този начин също и кърма или микрофлора. По-конкретно новият правилник ще има за цел облекчено трансгранично напредване на тези жизненоважни здравни артикули. С него се укрепва солидарността сред структурите в региона на публичното здраве. Сред останалите цели са обезпечаването на способността на бранша да се оправя с предлагането на вещества от жизненоважно значение и насърчаването на нововъведенията с идентични високи стандарти за качество и сигурност за всички жители, които подаряват или се лекуват с такива вещества.

" Всяка година милиони жители на Европейски Съюз се нуждаят от кръвопреливане по време на интервенция или след случай, от трансплантация на костен мозък за лекуване на левкемия или от процедури за инвитро оплождане, с цел да станат родители. Това са единствено няколко образеца за смисъла на тези вещества. Те са основна част от здравните системи в целия Европейски Съюз. Строгите правила, които предлагаме през днешния ден, ще подсигуряват, че съгражданите ни могат да разчитат на най-високите стандарти за качество и сигурност на тези жизненоважни артикули — без значение дали става въпрос за лекуване на рак, или за незабавна хирургическа интервенция. Поради пандемията от Covid-19 стана ясно какъв брой значимо е да разчитаме на адаптивни здравни системи и през днешния ден прибавяме следващия значим детайл от нашия Европейски здравен съюз ", сподели Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните.

Пациентите в Европейски Съюз получават 25 милиона кръвопреливания по време на интервенции или лекуване на контузии. Извършват се над 36 000 трансплантации на стволови кафези при рак на кръвта. Медицински процедури за асистирана репродукция спомагат за основаването на нов живот — с помощта на тях на бял свят идват 165 000 деца. Сред терапиите за възстановяване на качеството на живот са 14 500 трансплантации на роговица за възобновяване на зрението и 2 000 кожни трансплантации при изгаряния и други кожни рани.

Предложението включва редица нови ограничения, които запълват някои пропуски и са създадени в поддръжка на действието на този значим бранш. Освен това предлагането има за цел да даде отговор на опасенията по отношение на дефицита на доставки, на какъвто бяхме очевидци по време на пандемията от Covid-19.

След като бъде признат и прибавен във всички страни членки, препоръчаният през днешния ден правилник ще размени разпоредбите за сигурност и качество, открити в две наставления (2002/98/ЕО за кръвта и кръвните съставки и 2004/23/ЕО за тъканите и клетките) и актовете за осъществяване, признати на тяхно съображение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР