Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за растежа на българската

...
Европейската комисия (ЕК) повиши очакванията си за растежа на българската
Коментари Харесай

ЕК повиши очакванията за растежа на българската икономика

Европейската комисия (ЕК) увеличи упованията си за растежа на българската стопанска система.

Това оповестиха от пресцентъра на финансовото министерство.

Така се чака скок до 3,9 % през 2017 година и 3,8 % през 2018 година спрямо предстоящ растеж надлежно от 2,9 % и 2,8 % съгласно пролетната прогноза.

Ревизията се дължи както на положителното показване на стопанската система през първата половина на годината, по този начин и на проверката на данните за Брутният вътрешен продукт за 2016 година

Вътрешното търсене ще има главен принос за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2017 година, подкрепено от мощното показване на частното и общественото ползване и възобновяване на растежа на вложенията.

По-високият импорт, движен от мощното вътрешно търсене, ще докара до понижение на остатъка по настоящата сметка през 2017 година до 3 % от Брутният вътрешен продукт.

През 2017 година Европейска комисия чака средногодишната инфлация в България да доближи 1,0 %, като измежду главните фактори за това са посочени мощното вътрешно търсене, повишаването на комуналните услуги и възобновяване при цените на енергийните артикули и главните първични материали.

Очакванията на Европейска комисия са позитивните развития на пазара на труда да се запазят в средносрочен небосвод. Растежът на заетостта през 2017 година се предвижда да бъде 0,7 %, подсилен от вътрешното търсене и най-много вложенията.

В изискванията на понижение на безработицата, растежът на приходите от труд ще остане висок, като покачването на заплатите в обществения бранш няма да окаже риск за бюджетната позиция на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР