Работното време на синята зона за платено паркиране в София

...
Работното време на синята зона за платено паркиране в София
Коментари Харесай

Синята зона да работи вечер и след 20 ч., иска зам.-кметът по транспорта на София

Работното време на синята зона за платено паркиране в София да се удължи до по-късно. Сега тя работи от 8.30 до 20 ч. в делничните дни и в събота.

" Вечер хора идват с колите си в центъра за спектакъл, ресторант или на пазар. Плащат един-два есемеса и колата стои паркирана до среднощ ", разяснява пред " Дневник " зам.-кметът по превоз на Столичната община инж. Илиян Павлов. Така се заемали местата за паркиране на живеещите в центъра. Цялото изявление с него четете тук.

Живеещите в централната градска част имат право да паркират там, където живеят, като си купят винетен стикер на стойност 15 лева на месец или 150 лева годишно. За втората кола семейството заплаща в двоен размер. Стикерът обаче не им обезпечава паркомясто.

С удълженото време на синята зона ще се реши казусът с дефицита на паркоместа и по бул. " Патриарх Евтимий ", посочи зам.-кметът. Новата организация на придвижване по този бул. и по прилежащите " Витоша " и " Фритьоф Нансен " провокира митинги на живеещите там, тъй като се притесняват, че внезапно ще намалее броят на паркоместата. Със 140 ще са по-малко съгласно тях, а Павлов показва, че с 50.

" За мен персонално е наложително увеличението на работното време на зоната, тъй като в този момент е неефективно и най-много пречи на живеещите ", съобщи той пред " Дневник ". Сега цената в синя зона е 2 лв. на час, а оптималният престой е два часа.

Оспорваният в този момент план за бус лента и две велоалеи по бул. " Патриарх Евтимий ", с който се понижават паркоместата, е създаден от екипа на предходния кмет Йорданка Фандъкова. Тя персонално го показа на 22 май 2020 година в парка пред НДК дружно с основния проектант на София Здравко Здравков и самостоятелния тогава общински консултант Борис Бонев.

" Този план не изисква съществени финанси, а посредством него ще се предизвиква пешеходното придвижване, велосипедното, както и ще се прояви преимуществото на градския превоз. В този план е помислено за всички участници в придвижването и той демонстрира нашата визия за превръщането на София в град на хората ", съобщи тогава Фандъкова. Но щом локалните поданици запротестираха, тя незабавно го спря.

Сега митингите против новата класификация на придвижване се провеждат от неуспелия претендент на ГЕРБ за кмет на регион " Средец " Венцислав Банчев. Речи срещу плана изнасят Прошко Прошков от ГЕРБ и Иван Таков, водач на групата на Българска социалистическа партия в общинския съвет. Те дават обещание да намерят метод да спрат реализацията на плана. За тази цел Таков, който е и ръководител на комисията по превоз на СОС, привиква изключително съвещание през днешния ден - петък, 10 май.

Промени в работното време на зоната за платено паркиране стават единствено с утвърждение на Столичния общински съвет. " Сега преди изборите никоя партия няма да гласоподава да се усилват такси или да се трансформира работно време на синята зона, с цел да не нервира хората ", предвижда Павлов.

Граници на синята зона: бул. " Ген. М. Д. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ", бул. " Ген. Данаил Николаев ", ул. " Проф. Милко Бичев ", бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", бул. " Пенчо Славейков ", бул. " Прага ", бул. " Хр. Ботев ", ул. " Позитано ", ул. " Марко Балабанов ", ул. " Добруджански край ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР