Европейската комисия (ЕК) получени от замразени руски държавни активи, за

...
Европейската комисия (ЕК) получени от замразени руски държавни активи, за
Коментари Харесай

ЕК работи върху използването на руски активи за Украйна

Европейската комисия (ЕК) получени от замразени съветски държавни активи , с цел да помогне на Украйна и нейното следвоенно възобновяване. Това оповестява в петък " Ройтерс ", като цитира ръководителя на комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя заяви по време на конференция след срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, че цената на замразените съветски суверенни активи през днешния ден е 211 милиарда евро. Припомни, че блокът е решил, че Русия би трябвало да заплати за възобновяване на Украйна.

Европейският съюз (ЕС) замрази съветски суверенни активи през март 2022 година след нахлуването на Русия в Украйна през предходния месец.

Фон дер Лайен сподели, че финансовите министри са постигнали добър прогрес по някои съществени правила по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка в Маракеш по-рано този месец.

" Така че идната стъпка ще бъде фактически предложение, сподели тя, добавяйки, че първичният фокус ще бъде върху непредвидените облаги. Ще представим предложение за намиране на метод по какъв начин да използваме приходите от тези активи,  от които сега се облагодетелстват стеснен брой финансови институции в Европейски Съюз ", сподели тя.

Лайен не разяснява по кое време ще пристигна предлагането.

Белгия съобщи през юни, че изключителните облаги от замразени съветски активи там могат да обезпечат 3 милиарда евро годишно за възобновяване на Украйна. Голяма част от активите са в Белгия.

Съединените щати и Англия поддържат концепцията на Европейски Съюз за отклонение на облагите от лихви от активи, макар че има правни затруднения, които би трябвало да бъдат позволени, преди парите да бъдат конфискувани.
 Европейски Съюз поддържа спомагателна помощ за Украйна - към момента прецизира детайлностите
Европейски Съюз поддържа спомагателна помощ за Украйна - към момента прецизира детайлностите

Европейски Съюз ще продължи да дава мощна финансова, икономическа, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на Украйна

Припомняме, че по-рано в петък стана ясно, че Е С като цяло поддържа проектът за поддръжка на Украйна с 50 милиарда евро през идващите четири години. Но 27-членния блок има потребност от време до декември, с цел да контракти детайлностите.

Европейска комисия предложи през юни  като част от преразглеждането на бюджета на Европейски Съюз, за което държавните управления на Европейски Съюз се надяват да реализират единодушие до декември.

" Има мощно мнение, че се нуждаем от повече пари за Украйна ", сподели ирландският министър председател Лео Варадкар във втория ден от диалозите на водачите на Европейски Съюз в Брюксел.

" Но има доста малко единодушие за това къде ще намерим парите. Мисля, че ще реализираме съглашение до декември ", сподели той.

Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели в четвъртък, че, преди да може да се съгласи с него, а словашкият му сътрудник Роберт Фицо уточни корупцията в Украйна, като изрази своите запаси.

Но нито един от двамата не отхвърли изрично предлагането.

" Това, което мога да кажа, е, че и двамата не са отказвали опцията за оказване на помощ на Украйна ", сподели българският министър председател Николай Денков в петък.

" Въпросите са каква помощ и по какъв начин се употребява, по какъв начин ние сме сигурни, Европейският съюз е сигурен, че тази помощ се употребява дейно. Така че това бяха полемиките, които имахме през вчерашния ден ", сподели той.

Представители на Европейски Съюз чакат унгарският президент Орбан да промени мнението си за повече пари за Украйна, в случай че Европейската комисия за възобновяване на Европейски Съюз, който в този момент е замразен заради проблемите с върховенството на закона в Унгария.
 Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!
Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Вилнюс вижда Орбан като все по-голям проблем за поддръжката за Украйна

Общата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна възлиза на съвсем 83 милиарда евро от нахлуването на Русия през февруари 2022 година, сподели във вторник ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР