Европейската комисия /ЕК/ одобри компенсации за рибарския сектор в България

...
Европейската комисия /ЕК/ одобри компенсации за рибарския сектор в България
Коментари Харесай

ЕК одобри компенсации за рибарския сектор заради последиците от войната в Украйна

Европейската комисия /ЕК/ утвърди обезщетения за рибарския бранш в България поради последствията от войната в Украйна . Това оповестиха от Министерството на земеделието. 

Това става допустимо с изменение на Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година /ПМДР/, с включените в него четири обезщетителни ограничения за намаляване на последствията от войната на Русия против Украйна. Промяната бе прегледана и призната с къса процедура за по-малко от месец .

С цел да бъде дадена опция на операторите в бранш „ Рибарство “ да се възползват допустимо най-бърз, от финансовия запас, Управляващият орган на Програмата започва авансово приемите на заявки .

С утвърденото изменение се разрешава безвъзмездната финансова помощ в размер на 13,19 млн. лева , да доближи до бенефициентите. Те могат да аплайват за обезщетения за краткотрайно прекратяване на риболовни действия , за пропуснати доходи и за спомагателни разноски, които са понесли, заради разтърсването на пазара в подсекторите – лов на риба, аквакултури и преправка.

От Министерството на земеделието припомниха, че приемът на планови оферти за краткотрайно прекратяване на риболовна активност започва в края на месец декември 2022 година и ще завърши на 30 март 2023 година

Приемите за отплата на операторите за горива, фураж и първични материали стартираха в края на месец февруари, като крайният период за подаване на планови оферти е до 26 май 2023 година

Повече информация за реда и изискванията за кандидатстване по всички настоящи приеми може да бъде открита на интернет страницата на ПМДР 2014-2020 година – https://www.eufunds.bg/bg/pmdr , както и в ИСУН 2020 .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР