Европейската комисия (ЕК) е образувала наказателни процедури срещу България и

...
Европейската комисия (ЕК) е образувала наказателни процедури срещу България и
Коментари Харесай

ЕК откри наказателна процедура срещу България заради свидетелствата за съдимост

Европейската комисия (ЕК) е образувала наказателни процедури против България и други четири страни от Южна Европа за погрешно използване на разпоредбите за продан на данни по свидетелствата за съдимост и за основаването на съответната европейска осведомителна система (ECRIS).

Общата система работи от 2012 година и разрешава електронен продан на данни от свидетелствата за съдимост сред страните в Европейски Съюз. Европейска комисия е открила, че пет страни от Европейски Съюз не са свързани дейно със системата и не обновяват данните, както и че не дават отговор на претенции за информация.

Освен в България, нарушавания са открити в Кипър, Гърция, Малта и Португалия. Държавите разполагат с два месеца, с цел да обяснят какво са подхванали по въпроса.

Българските управляващи имат дълготраен проблем с консолидираното в европейските осведомителни системи. През юли Европейска комисия заведе иск против страната пред Съда на Европейски Съюз, тъй като четири години страната ни е потъпквала европейското право и правилата на общия пазар и не е свързва своя народен търговски указател със система BRIS.

BRIS разрешава фирмена информация за съответно сдружение да се търси по едно и също време във всички страни членки на Европейски Съюз и обезпечава бистрота за субектите на пазара. Наред с това BRIS благоприятства привличането на непознати вложения, тъй като вложител от една страна на Европейски Съюз може посредством системата гладко да ревизира фирменото досие и финансови доклади на компания, която се кани да придобие в друга страна-член на общността.

Действията на Европейската комисия идват след доста писма и предизвестия основно до кабинета " Борисов ", които са останали без взимане на съответни ограничения.

Крайният период, в който България трябваше да се свърже с BRIS, беше до 8 юни 2017 година Повече от 4 години след приключването на този период България към момента не е обвързвана със системата, като са неглижирани редица предизвестия.

" В резултат на това нито една от функционалностите на BRIS не е налична във връзка с българските сдружения ", показаха от Еврокомисията през юли.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР