Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по

...
Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по
Коментари Харесай

Зинаида Златанова: ЕК съди България за невъвеждането на чисти автобуси и електронно таксуване

Европейската комисия дава България на Съда на Европейския съюз по три случая, свързани с европейското законодателство. Какви ще са последствията от това дава отговор в Аудиокаста на " Фокус "   " Това е България " Зинаида Златанова, някогашен заместител министър-председател и министър на правораздаването и началник на представителството на Европейската комисия в България. 

" Това е една напълно нормална процедура. Тя се основава на договорите за Европейски съюз и Договора за действие на Европейския съюз, и мисля че по този начин необятната общност към този момент е много осведомена с така наречен наказателни процедури. Съдебната фаза в действителност е вторият стадий от наказателната процедура. Тя има два стадия: административен и правосъден. В административния стадий първо се насочва питане до евентуалната страна извършител. След като Европейската комисия получи този отговор, според от това дали той е приемлив или не, или се приключва процедурата в административната й фаза, или се минава към втората част на административната фаза, когато Европейската комисия излиза с обосновано мнение по тази причина, че счита себе си за права, а не съответната страна евентуален извършител. 

В нашия случай, ние сме към този момент в правосъдната фаза, т.е. административната фаза към този момент сме я минали, на два пъти сме обяснили на Европейската комисия нашата позиция, тя не е призната, и по тази причина към този момент Европейската комисия отнася разногласието към Съда на европейските общности. Т.е. ние се намираме в последната правосъдна фаза. И това значи, че до момента не сме съумели да разбираем или пък освен да разбираем, само че и дейно да въведем, или да използван някакво законодателство, в тази ситуация приказваме за тези три европейски акта, за които към този момент необятно се разбра ", разясни Зинаида Златанова. 

Ако ние в това време, до момента в който тече правосъдното дело в Съда на европейските общности против България, въведем тези 3 наставления в националния юридически ред, делото ще се върне в административна фаза процеса и ние ще нотифицираме към Европейската комисия, че сме изпълнили към този момент условията. И в случай че Европейската комисия каже, че няма повече нарушаване, тогава няма никаква заплаха делото да завърши с щета за България. Ако това не се случи, делото ще си продължи и такива каузи нормално приключват с санкции към съответната страна. Каква ще е тя, не може към момента да се каже. 

Златанова изясни още, че два от нормативните акта, които са в превоза, са надлежно от 2014, 2019 година. Т.е. имало е задоволително време да бъдат въведени в националния юридически ред. Двата акта в превоза са надлежно за чисти коли и за електронно таксуване, като цяло те имат доста значимо бизнес измерение. И тук България не е изпълнила задачата за избраното количество поръчка на чисти рейсове, което е в услуга на всички нас, защото въздухът ще бъде по-чист в градовете без подозрение, а това ще способства за декарбонизацията. А във втория случай - електронното таксуване не сме сами, а дружно с Полша сме изправени пред съда. Това затруднява свободното придвижване на комерсиалния трафик на територията на Европейския съюз, защото България и Полша са въвели свои лични режими на таксуване, които не са съвместими с европейските.  

Комисията регистрира и несъблюдение на разпоредбите за употреба и предлагането на пазара на натуралните минерални води. Това е малко необичайно обвиняване за нас. Това е въпрос, по който България от дълго време спори с Комисията, десетилетия към този момент. В този спор е забъркан вътрешен търговски въпрос. " Това, което е значимо да кажем, е, че това несъблюдение няма директно отношение към здравето или правата на потребителите, както и към качеството на минералната вода ", разясни Зинаида Златанова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР