Европейската комисия даде зелена светлина на спасителния план, изготвен от

...
Европейската комисия даде зелена светлина на спасителния план, изготвен от
Коментари Харесай

Брюксел разреши „Български пощи“ да получи държавен заем от 50 млн. лв.

Европейската комисия даде зелена светлина на избавителния проект, направен от служебното държавно управление за „ Български пощи “. Държавата ще може да налее близо 50 млн. лева (26.5 млн. евро) в държавното дружество, без  това да се смята от Брюксел за непозволена държавна помощ.

В известие от Комисията се споделя, че средствата ще бъдат под формата на заем, с който сдружението да посрещне незабавните и непосредствени потребности от ликвидност до края на октомври. По този метод пощенският оператор ще продължи активността си по даване на пощенски услуги и погашение на пенсии.

Понастоящем сдружението е изправено пред незабавна потребност от ликвидност заради инфлацията и увеличените оперативни разноски “, се споделя в прессъобщението на Европейска комисия.

Държавната помощ бе оповестена още в края на март от транспортния министър Христо Алексиев. Тогава той показа проект за цифровизация и излекуване на предприятието. Сега, откакто известието от Европейска комисия е получена, средствата няма да се водят нерегламентирана държавна помощ.

България се ангажира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен, или „ Български пощи " ще показа проект за преструктуриране на сдружението за обезпечаване на дълготрайна жизненост. Такова вероятно преструктуриране, за което Алексиев също загатна през март, ще предстои на оценка и утвърждение от страна на Комисията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР