Европейската комисия даде зелена светлина на оперативна програма Транспортна свързаност“

...
Европейската комисия даде зелена светлина на оперативна програма Транспортна свързаност“
Коментари Харесай

ЕК одобри инфраструктурната европрограма на България

Европейската комисия даде зелена светлина на оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година, чийто бюджет е 1.61 милиарда евро. Така в новия програмен интервал България ще може да финансира и осъществя огромни инфраструктурни планове – жп линии, автомагистрали, мостове, тунели, водни и пътища и така нататък

Това е първата огромна инфраструктурна стратегия, която Европейска комисия утвърждава за България, само че трета подред оперативна стратегия. Преди нея Еврокомисията даде зелена светлина и на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, както и на Оперативна програма „ Образование “.

Сред някои от по-важните планове в региона на железопътната инфраструктура са построяването и модернизацията на жп връзката сред България и Северна Македония. Освен това в програмата влиза и модернизацията на жп линията София – Перник – Радомир. Проектите са съсредоточени основно върху развиването на жп коридора Ориент – Източно Средиземноморие. Финансиране ще получи и модернизацията на жп линията София – Пловдив и по-конкретно сектора сред Елин Пелин и Костенец (фаза 2).

Приоритетно е и доизграждането на оборудванията по жп линията Карнобат – Синдел, както и модернизацията на жп сектора сред Волуяк и Драгоман (фаза 2), който е част от жп направлението София – Драгоман. Общият очакван бюджет за реализацията на жп плановете е в размер на над 710.8 млн. евро, като националното съфинансиране е в размер на над 106.6 млн. евро. 

По отношение на пътните планове, един от най-мащабните, който влиза в програмата е строителството на автомагистралата Русе – Велико Търново. При публичното разискване на програмата през юли в нея бе включен и последният сектор от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, както и плана за обход на гр. Габрово с тунел под Шишка. Общата стойност на плановете е малко над 703.4 млн. евро, като националното съфинансиране ще е в размер на над 105.5 млн. евро. 

Включени са и планове за създаване на инфраструктура за различни горива (зарядни станции) по главните сектори от пътната мрежа в страната.

Новата оперативна стратегия цели да развива и уголемява вътрешните водни пътища и морските пристанища за публичен превоз за осъществяване на мултимодални интервенции. Тук влизат планове за развиване и уголемение на пристанище Лом за превръщането му в интермодален терминал. Включен е план за уголемение на пристанище Варна (ново кейово място), което да служи още веднъж за осъществяване на мултимодални интервенции.

Предвижда се и реорганизация на пристанища. Така да вземем за пример на терминал Русе-Запад ще бъде построено оборудване срещу заливания. И още – планувани са доставката на спомагателни мултифункционални плавателни съдове, посредством които да бъде усъвършенствано корабоплаването по река Дунав. Общият очакван бюджет за тези планове е над 403.3 млн. евро, като националното съфинансиране е малко над 60.4 млн. евро.

Изграждането на жп връзки към летище Пловдив и към летище Бургас също е планувано, като по този начин се цели поощряване на интермодалността в градска среда. Бюджетът за тези планове е в размер на малко над 47 млн. евро, като националното съфинансиране е в размер на малко над 7 млн. евро.

 

Карта на пътните и железопътните планове, финансирани по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 година и планувани за осъществяване през 2021 - 2027 година, източник: Еврокомисия

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР