Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да използва мощта на криптотехнологията

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да използва мощта на криптотехнологията
Коментари Харесай

ЕИБ ще използва blockchain за продажба на дълг

Европейската капиталова банка (ЕИБ) възнамерява да употребява мощта на криптотехнологията blockchain за продажбата на облигации. И по този метод да разшири потреблението на цифровите разпределени регистри като инструмент за дълговия пазар на района. 

Европейска инвестиционна банка е наела " Голдмън Сакс груп ", " Банко Сантандер " и " Сосиете женерал " да проучат така наречен цифрови облигации в евро, които да се записват, обработват и осчетоводяват чрез blockchain, твърди осведомено с въпроса лице, поискало анонимност. Срещите с вложителите за първоначалната продажба ще стартират на 15 април и ще продължат няколко седмици, добавя добре осведоменият източник. 

Намеренията на европейските капиталови банкери се появяват след коментара на председателя на Европейската централна банка - Кристин Лагард - че поверената й институция може да пусне цифрова валута в средата на това десетилетие.  

Европейска инвестиционна банка неведнъж е била на фронтовата линия на нововъведенията на европейските финансови пазари и е измежду първите емитенти на зелени облигации и на съобразени с околната среда и с етичното държание бумаги, както и на базов дълг, привързан с новата краткосрочна рента в евро ESTR.

(Бел. ред. - ESTR е базов лихвен %, който регистрира краткосрочните кредитни разноски overnight на банките в еврозоната. Той се образува напълно от дневните транзакции на паричните пазари, които могат да се проследят, с цел да се удостовери пазарната интензивност. ESTR се пресмята от Европейската централна банка и заменя показателя EONIA, употребен като референтна мярка на пазара на финансови производни, оценен на 22 трлн. евро.) 

Множество дългови емитенти по света, в това число Световната банка, Китайската строителна банка, " Джей Пи Моргън Чейз " и Националната банка на Канада, опитват през последните няколко години с излъчвания, основани на blockchain, само че приложението на разпределените регистри на пазарите на дълг към момента е мощно лимитирано. Технологията, употребена за верифициране и отразяване на транзакциите, която лежи в основата на криптовалутите, се сблъсква с ред трудности за приложението й на финансовите борси, а пандемията провокира закъснения на някои планове.  

Blockchain има по-дълга история при заемите и на немския дългов пазар Schuldschein. Пионер е производителят на коли " Даймлер ", който пръв е продал дългови бумаги за 100 млн. евро на Schuldschein през 2017-а, употребявайки blockchain. Германското отделение на " Телефоника " също употребява технологията на разпределените регистри при започване на януари тази година, с цел да набере заем за 200 млн. евро. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР