Европейската агенция за охрана на границите Фронтекс започва от 1

...
Европейската агенция за охрана на границите Фронтекс започва от 1
Коментари Харесай

Фронтекс започва нова операция Темида в Средиземно море

Европейската организация за защита на границите Фронтекс стартира от 1 февруари нова интервенция в Средиземно море, с цел да оказва помощ на мигранти, изпаднали в неволя и да се бори с трафикантите, контрабандистите и радикалните бойци, съобщи Франс прес.


Новата интервенция, наречена " Темида ", ще размени досегашната " Тритон ", почнала през 2014 година в поддръжка на Италия - дестинация на хиляди мигранти.

Зоната на деяние на " Темида " ще бъде централно Средиземно море. Тя ще покрива морските пътища на мигрантите, идващи от Алжир, Тунис, Либия, Египет, Турция и Албания, гласи официално съобщение на шефа на Фронтекс Фабрис Леджери.

" Операцията " Темида " ще обезпечи по-добра реакция на изменящите се мигрантски потоци, както и на трансграничната престъпност. Освен това Фронтекс ще оказва помощ на Италия да се бори с незаконните действия като трафик на опиати през Адриатическо море ", се показва в официалното съобщение.

За възстановяване на сигурността в зоната на " Темида " се планува разузнаване и други дейности, като засичане на непознати бойци и други терористични закани до външните граници на Европейския съюз.

Корабите, наети от Фронтекс, ще продължат да вземат участие в координирани интервенции на способените избавителни центрове. Миналата година Фронтекс е взела участие в спасяването на 38 000 души край крайбрежията на Италия, Гърция и Испания, прибавя Леджери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР