Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че ваксината срещу Covid-19

...
Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че ваксината срещу Covid-19
Коментари Харесай

ЕМА потвърди безопасността на„АстраЗенека“


Европейската организация по медикаментите (EMA) удостовери, че имунизацията против Covid-19 на " АстраЗенека " е сигурна и ефикасна. Регулаторът заяви също по този начин, че изгодите от имунизацията надвишават рисковете.

Решението на ЕМА се очакваше от няколко европейски страни, в това число и България, които краткотрайно стопираха имунизацията с препарата на „ АстраЗенека “ поради неизяснени смъртни случаи след имунизация.

Изпълнителният шеф на EMA Емър Кук обаче разгласи, че организацията не може дефинитивно да изключи връзка с произшествия с кръвни съсиреци и имунизацията при следствието на 30 случая на рядко положение на кръвосъсирване. Ето за какво EMA предлага да се увеличи осведомеността за риска и да се включи в информацията за продукта. В насоките за имунизацията пояснения за лекарите и обществото по отношение на евентуалните опасности, съобщи БНР.

В умозаключение Емър Кук съобщи, че EMA ще стартира в допълнение следствие, с цел да разбере повече за всички обявени случаи на неподходящи резултати.

Комисията по фармакологична зоркост и оценка на риска (PRAC) на Европейската организация по медикаментите не е разкрила доказателства за проблеми с качеството или партидите при прегледа на коронавирусната ваксина на " АстраЗенека " в Европа, съобщи от своя страна ръководителят на PRAC доктор Сабине Щраус.

След обстоен обзор от ЕМА и научни специалисти по кръвни болести, екипът стигна до заключението, че имунизацията е по едно и също време безвредна и ефикасна, до момента в който случаите на формиране на кръвни съсиреци след имунизация в действителност са " по-ниски от предстоящото " за целокупното население, добави доктор Щраус.

Според EMA хората, които са развили кръвни съсиреци, откакто са били ваксинирани с имунизацията на " АстраЗенека ", може да са били авансово инфектирани с ковид, като организацията повтори, че ще проверява в допълнение обособените информации.

Във всеки случай EMA твърди, че кръвните съсиреци са доста постоянно срещани положения и постоянно се чака да се сблъскат с такива събития, когато се имунизира огромна част от популацията.

Европейският регулаторен орган съобщи, че все още е наясно със 7 случая на кръвни съсиреци след имунизация в Германия, 3 в Италия, 2 в Норвегия, 1 в Испания, 3 в Обединеното кралство и 2 в Индия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР