Европейската агенция по лекарствата даде предварителна препоръка за използването в

...
Европейската агенция по лекарствата даде предварителна препоръка за използването в
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата препоръча за употреба лекарството срещу COVID-19 на “Мерк

Европейската организация по медикаментите даде предварителна рекомендация за потреблението в Европейския съюз на лекарството Lagevrio на “Мерк” против COVID-19. Лекарството може да се употребява за лекуване на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са изложени на нараснал риск от развиване на тежка форма на заболяването.

Lagevrio би трябвало да се ползва допустимо най-скоро след диагностициране на COVID-19 и в границите на 5 дни от началото на признаците. Лекарството, което се предлага под формата на капсули, би трябвало да се приема два пъти на ден в продължение на 5 дни.

Европейската организация по медикаментите форсира издаването на рекомендацията си, с цел да поддържа националните органи, които може да решат да го употребяват в “светлината на възходящия % на инфекции и смъртни случаи в целия ЕС”.

Според специалистите най-честите нежелани странични реакции от лекарството могат да бъдат диария, гадене, замаяност и главоболие като всички те са леки или умерени.

Lagevrio не се предлага по време на бременност и при дами, които могат да забременеят и не употребяват ефикасна контрацепция. Тези рекомендации се дават, защото лабораторните изследвания при животни демонстрират, че високи дози Lagevrio могат да повлияят на растежа и развиването на плода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР