Европа забрави, че е общност заради това, че все повече

...
Европа забрави, че е общност заради това, че все повече
Коментари Харесай

Макрон: Европа забрави, че е общност и се мисли за пазар

Европа не помни, че е общественост поради това, че от ден на ден се мисли за пазар, който непрекъснато се стреми към агресия. Това разяснява френският президент Емануел Макрон в изявление пред сп. " Икономист “, представено от френските медии.
Държавният глава споделя още, че НАТО сега претърпява " мозъчна гибел " и означи неналичието на съгласуваност сред Европа и Съединени американски щати и едностранните дейности на основния съдружник в Алианса Турция.
Няма никаква съгласуваност при взимането на стратегически решения сред Съединени американски щати и техните съдружници. Никаква, отбелязва Макрон. И продължава: „ Имаме некоординирани нападателни дейности на различен съдружник в НАТО – Турция. И то в регион, където нашите ползи са заложени на карта “.
Френският президент, за който анализаторите считат, че е най-влиятелният водач в Европа на фона на Брекзит и идното отдръпване на немския канцлер Ангела Меркел от политиката през 2021 година, се пробва да изпъкне на външнополитическата сцена и да наложи своята визия за реформиране на Европа, отбелязва „ Франс прес “.
По негите думи, Европа стои „ на ръба на пропастта “, поради това, че е понижила политическия обсег на плана Европейски съюз след средата на 90-те години.
Френският президент оцени, че сега Европа е в миг на разтърсвания и губи връзка с историята си, до момента в който в това време Съединени американски щати се свързват от ден на ден с Китай, а в периферията на континента се надигат властнически сили.
Всичко това докара до изключителна накърнимост на Европа, която, в случай че не стартира да мисли за себе си като за световна мощ, ще изчезне, тъй като ще получи тежки удари, предизвестява Макрон.
Коментарите на френския водач слагат под въпрос успеваемостта на НАТО и заплашват да изпратят ударна вълна през Алианса преди среща на върха във Англия идващия месец, отбелязва „ Франс прес “.
Според медията, НАТО към този момент е съществено обиден от последната военна интервенция на Анкара против кюрдските формирования в Северна Сирия, твърдо против които се афишират други страни-членки, като да вземем за пример Франция, а също така се вижда и липса на възторг у американския президент към организацията.
Няма никакво обмисляне в НАТО, нито съгласуваност. Дори не е имало опит за изглаждане на споровете в НАТО, разкрива още Макрон.
И до момента в който връзката сред армиите и командванията на интервенциите в НАТО работи добре, „ стратегически и политически, тук би трябвало да признаем, че имаме проблем “, означи той.
Трябва да признаем действителността за това, какво е НАТО, в светлината на ангажираността на Съединени американски щати, предизвести Макрон, като добави, че съгласно него, „ Европа има потенциала да се пази “.
Френският водач твърди, че Старият континент може да го направи, като „ форсира развиването на европейската защита “.
Президентът изрази недоволството си, че при Тръмп Съединени американски щати в действителност са разрешили на Турция да организира интервенцията си в Северна Сирия, като са изтеглили армията си.
НАТО, като система, не контролира своите членове, счита Макрон. Така че, когато имаме член, който счита, че има правото да работи самичък, с позволението на Съединени американски щати, те го вършат, продължава президентът.
Не е в наш интерес да изключим Турция от Алианса, само че може би би трябвало да преосмислим какво е НАТО, и тезата на Емаунел Макрон.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР