Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ (LNG) -

...
Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ (LNG) -
Коментари Харесай

Европа внася рекордно количество руски втечнен природен газ

Европа внася рекордно количество съветски полутечен природен газ (LNG) - до момента страните са закупили 17.8 милиарда куб. метра. Това е покачване от 40% по отношение на равнищата от 2021 година, само че и надалеч под нормалните 155.1 милиарда куб. метра, които са били импортирани предходната година, без значение дали става въпрос за LNG или тръбен газ, оповестява Financial Times.

Според специалисти това акцентира невъзможността на района да се отърси изцяло от зависимостта си от страната за извънредно значимото гориво, макар че доставките по тръбопроводи съвсем са спрели. Руският полутечен природен газ съставлява 16% от европейския импорт по море през интервала до октомври, като той е отишъл във Франция, Белгия, Испания и Нидерландия.

По-голямата част от съветския полутечен природен газ идва от взаимното дружество Yamal LNG, чийто мажоритарен притежател е съветската компания Novatek. Френската Total, китайската CNPC и китайски държавен фонд също имат дялове в плана. Малко по-малко от 10% от акциите на Novatek са благосъстоятелност на съветската държавна компания " Газпром ".
Реклама
Брюксел наложи няколко пакета наказания на Русия поради нашествието й в Украйна, само че природният газ не е ударен поради огромната потребност и значимост на суровината, както и усложненията с намиране на различни източници.

" Един ден Путин може да се разсъни и да каже " ще спрем да изпращаме полутечен природен газ в Европа ", което би принудило района да купува от още по-скъпия спот пазар ", споделя Ан-Софи Корбо, световен откривател в Центъра за световни проучвания за енергийна политика в Колумбийския университет. Русия може също да пренасочи товарите към страни, които изпитват дефицит на полутечен природен газ, като Бангладеш и Пакистан, на ниски цени. Това би разрешило на Москва да " реализира политически облаги " и " да окаже напън върху европейците ", добави тя. " Много е значимо да не забравяме, че доста страни страдат, тъй като не могат да си разрешат LNG ".

Кремъл трансформира газа в оръжие, като последователно понижи потока през тръбопроводите след нашествието в Украйна и наложените наказания от Запада. Това увеличи цените на силата и подхрани рецесията с разноските за живот на целия континент. Газовите потоци през тръбопровода " Ямал ", който минава през Полша, са спрени от май, а Русия прекъсна доставките през газопровода " Северен поток 1 " към Германия през лятото. По-късно против тръбопровода беше осъществен тенденциозен бойкот и той спря дефинитивно работа.

Русия също по този начин неотдавна заплаши да ограничи доставките за Западна Европа посредством единствения водопровод, който към момента свързва района - през Украйна. Газът по тръбопроводите от Русия е намалял с близо 80% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочат данни на мозъчния концерн Bruegel.
Реклама Германия и Катар подписаха 15-годишна договорка за доставки на LNGКатар разгласи, че е сключил договорка с Германия за доставки на полутечен природен газ за Германия за период от 15 години. Qatar Energy ще продава газа на американската Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в пристанище Брунсбютел в Северна Германия, заяви катарският министър на енергетиката Саад Шарида ал Кааби на взаимна конференция с основния изпълнителен шеф на американската компания Райън Ланс. Доставките ще стартират през 2026 година, като на година ще се обезпечават 2 млн. тона газ.Това е първата договорка за доставки на полутечен природен газ от катарското Северно поле към Европа и идва броени дни откакто Qatar Energy подписа 27-годишно съглашение с китайската Sinopec. Северното поле е част от най-голямото в света газово находище, което Катар споделя с Иран. Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Бъдещето на въглищните региони; Арбитражното дело на " Газпром " с Финландия; 27 ноември 2022, 08:00 Брюксел поставя таван на цената на газа от 275 евро/мВтч, което е покрай рекордната 23 ноември 2022, 12:14 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР