Европа увеличи вноса на рафинирани петролни продукти от страни, които

...
Европа увеличи вноса на рафинирани петролни продукти от страни, които
Коментари Харесай

Вратичка“ в ценовия таван подкопава западните санкции срещу руския петрол

Европа усили вноса на рафинирани петролни артикули от страни, които пък са повишили вноса на съветски недопечен нефт, като тази „ малка врата “ в глобите рискува да подкопае успеваемостта на тавана на цените и ембаргото.

Западните страни, които значително не разрешиха вноса на нефт от Русия, са внесли петролни артикули на стойност 42 милиарда евро от страни, които са нараснали вноса на съветски недопечен нефт през 12-месечния интервал след началото на нашествието на Русия в Украйна, демонстрира отчет на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA).

Европейски Съюз, Австралия и множеството страни от Г-7 не разрешиха директния импорт на съветски недопечен нефт, само че

косвено усилиха вноса на съветски нефт посредством закупуване на по-големи количества петролни артикули от страни, които станаха най-големият покупател на съветски недопечен нефт,

означи основаният във Финландия център.

„ Тези страни от обединението, наложила ценови таван, са нараснали вноса на рафинирани петролни артикули от страни, които са станали най-големите вносители на съветски недопечен нефт. Това е огромна малка врата, която може да подкопае въздействието на глобите върху Русия “, се споделя в отчета на CREA.

Една година след нашествието на Русия в Украйна страните от тази западна коалиция

покачиха вноса на рафинирани петролни артикули от Китай с цели 94%, от Турция (с 43%), от ОАЕ (с 23%), от Сингапур (с 33%) и от Индия с 2 на 100.

Тази коалиция на ценовия таван усили вноса си от тези страни с общо 80%, или с 20,5 милиарда $ през годината след нахлуването на Русия в Украйна спрямо миналата година.

„ Ние назоваваме „ перачници “ тези пет страни, които са нараснали покупките на съветски нефт и го „ препират “ в нефтени артикули, изпращани до страни, които са наложили наказания на съветския нефт “, отбелязва CREA.

Сред обединението, стояща зад тавана на цените на съветския нефт, най-големият вносител на петролни артикули от тези „ страни-перачници “ е Европейски Съюз, чийто импорт възлиза на 17,7 милиарда евро.

Австралия е закупила на нефтени артикули на стойност 8,0 милиарда евро през 12-месечния интервал след нахлуването на Русия в Украйна, следвана от Съединени американски щати (с 6,6 милиарда евро),

Обединеното кралство (5 милиарда евро) и Япония (4,8 милиарда евро). Най-високият дял на импортираните петролни артикули от страните от тази западна коалиция е на дизела (29%), следван от реактивно гориво (23%) и газьол (13%).

Европа неотдавна усили вноса си на горива от Индия, където рафинериите се подхранваха с на ниска цена съветски недопечен нефт,

заяви Ройтерс по-рано този месец, цитирайки предварителни данни за следене на кораби на фирмите Vortexa и Kpler.

Откакто ембаргото върху съветските горива влезе в действие на 5-и февруари, европейският импорт на дизелово гориво и реактивно гориво от Индия е повишен до 200 000 барела дневно, съгласно данни на Kpler. Това е много повече от 154 000 барела дневно междинен индийски импорт на гориво в Европа преди съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година

През годината след началото на съветската военна инвазия вносът по море на съветски недопечен нефт в Китай, Индия, Турция, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Сингапур се е нараснал със 140% в обемно изражение спрямо 12-месечния интервал преди войната. Общата стойност на техния импорт беше 74,8 милиарда евро за дванадесетте месеца, като от възбраната на Европейски Съюз за съветски недопечен нефт една година след началото на войната,

тези пет „ държави-перални “ съставляват 70% от съветския експорт на недопечен нефт.

Тъй като Русия е принудена да предлага нефт с отстъпка, с цел да подсигурява, че ще може да откри купувачи, „ страните-перачници “ рафинират по-големи размери от импортирания съветски недопечен нефт, с цел да изнесат по-късно рафинираните артикули към страни, налагащи наказания (с 26% повече от рафинираните петролни артикули са изнесени за страни от обединението на ценовия таван една година след нашествието в Украйна спрямо предходните 12 месеца).

В момента това е легален метод за експорт на петролни артикули за страни, които постановат наказания на Русия, защото произходът на продукта е изменен. Този развой обезпечава средства за продължаващата военна атака на съветския президент Путин в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР