Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в

...
Европа трябва да е готова да поеме повече отговорност в
Коментари Харесай

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

Европа би трябвало да е подготвена да поеме повече отговорност в международната политика и да развие своя боен капацитет, защото връзките й със Съединени американски щати ще продължат да се трансформират. Това съобщи в изявление, оповестено във в. " Файненшъл таймс " немският канцлер Ангела Меркел. Според нея Брекзит би трябвало да бъде " вик за пробуждане " на Европейския съюз.

" Вниманието на Съединени американски щати към Европа отслабва и това ще бъде при всеки президент ", сподели Меркел. " Ето за какво всички ние в Европа и изключително в Германия би трябвало да поемем повече отговорност. "

Според нея това се отнася и за военната сфера, където Европа би трябвало да надгради своя капацитет и да усили разноските за защита, изразходвайки повече от 2% от Брутният вътрешен продукт за това. Според Меркел актуалното равнище на европейските разноски за защита " единствено по себе си не е задоволително ".

" Европа също по този начин би трябвало, в случай че е належащо, да бъде подготвена да се намеси в разрешаването на спорове в чужбина ", сподели Меркел, припомняйки присъединяване на бундесвера в интернационалните задачи в Афганистан, Мали, Сенегал и Сомалия. В същото време канцлерът акцентира, че съдействието сред Европа и Съединени американски щати ще продължи и ще бъде от огромно значение, " изключително в региона на решаването на съществени въпроси, свързани със международните полезности и ползи ".

Според нея ключът към триумфа на Германия и Европа в интернационалната политика ще бъде единството на Европейски Съюз. " Виждам Европейския съюз като нашата застраховка живот. Германия е доста дребна, с цел да оказва сама геополитическо въздействие и поради това ние би трябвало да се възползваме от всички изгоди на единния пазар ", изясни канцлерът.

По думите й, откакто Съединени американски щати се изолират от европейските каузи, страните членки, и изключително Германия, би трябвало да трансфорат Европа в " привлекателно, новаторско, изобретателно и положително място за проучвания и обучение ".

Меркел отбрани тесните връзки на държавното управление си с Китай и решението си да не изключва " Хуауей " от 5G мрежи, защото " изолацията от Китай не е решение ".

Тя прикани да не се смята Китай като опасност, просто тъй като е стопански сполучлив. " Както беше и в Германия, възходът на Китай значително се основава на твърдоглав труд, креативност и механически умения ", уверена е канцлерката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР