Европа, Съединените щати, Китай и Африка - няма континент, който

...
Европа, Съединените щати, Китай и Африка - няма континент, който
Коментари Харесай

Юни е отчетен като най-горещият месец в историята на измерванията по света

Европа, Съединените щати, Китай и Африка - няма континент, който да е пощаден от бруталната гореща вълна, а най-високите температури се чакат този уикенд.

За последните дни бяха счупени три международни върха за най-висока температура, а месец юни е бил най-горещият в историята на измерванията. Същото е открито и за първата седмица на юли. Учените предизвестяват, че единствено обществата, които влагат в ограничения за адаптиране към климатичните промени и в частност към жегата ще могат да понижат смъртността на популацията.

Лятото едвам стартира в северното полукълбо, само че рисково високи температури към този момент има в Съединените щати - в Аризона, Калифорния, Невада и Тексас, където живеят над 100 милиона американци.

Парещи са температурите в редица европейски страни - Франция, Германия, Италия, Испания и Полша. Гърция затвори в най-горещата част на деня най-голямата си туристическа атракция Акропола. Там температурата надвиши 40 градуса.



Снимки: БГНЕС

48 градуса по Целзий е на островите Сицилия и Сардиния - там евентуално ще има нов европейски връх.

Екстремното време става новото " обикновено " за света, предизвестяват от Световната метеорологична организация. Изследване на учени от Европейските здравни институти пресметна, че над 61 хиляди души са умряли поради горещо време в 35 европейски страни в интервала от края на май до началото на септември предходната година.

" Това число е доста високо, не знам дали хората осъзнават какъв е мащабът на казуса. Жегата и студът дружно вземат също толкоз жертви, колкото и замърсяването на въздуха ", проф. Жоан Балестер - Институт за международно здраве в Барселона.

Синята ни планета към този момент наподобява по-скоро зелена поради стоплянето.

Феноменът Ел Ниньо, който се завърна, води до високи температури и на водата. Край южния браг на Флорида океанската вода е 32 градуса. В Средиземно море температурата на водата на повърхността също е обезпокоително висока - 30 градуса.



Това има опустошителни последствия за морските организми - както за оцеляването им, по този начин и за миграцията им. Затоплянето въздейства отрицателно и на риболовната промишленост.

" Последният докалд демонстрира, че парниковите излъчвания би трябвало да се съкратят с 43% идващите 7 години, с цел да запазим увеличението на земната температура до 1 градус и половина. Но нямаме потребност от връх, с цел да установим, че климатът се затопля с невиждани темпове. Само предходната седмица счупихме три международни върха един след различен ", сподели султан Ахмед Ал Джабер - ръководител на COP28.

Световната температура се е повишила с 1 градус и 2 десети от средата на 19-ти век. Въз основа на геоложки изследвания е открито, че предходната седмица е била най-горещата от 125 000 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР