Европа няма да иска от Украйна да направи териториални отстъпки,

...
Европа няма да иска от Украйна да направи териториални отстъпки,
Коментари Харесай

Макрон: ЕС не иска Украйна да прави териториални отстъпки за мир

" Европа няма да желае от Украйна да направи териториални отстъпки, с цел да спре войната ", съобщи френският президент Еманюел Макрон след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. " Украйна би трябвало сама да води договарянията с Русия. Нито Франция, нито Германия ще вършат това вместо нея ", добави той.

Макрон, италианският министър председател Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц пристигнаха заедно до Киев, с цел да се срещнат с президента на страната Володимир Зеленски. Към тримата посетители от Европейски Съюз се причисли в Киев и румънският президент Клаус Йоханис, който пътува настрана по различен маршрут. Визитата им е в символ на поддръжка за Украйна, а на лидерската среща ще бъде разисквана кандидатурата й за участие в Европейски Съюз, заяви Financial Times. Италия, Германия, Франция и Румъния са за неотложно даване на Украйна на статут на претендент за член на Европейски Съюз.

Макрон сподели, че водачите на страните от Европейски Съюз са се съгласили по време на срещата със Зеленски на някои дейности, които да покажат на Украйна, че тя е част от европейското семейство. " И четиримата поддържаме неотложен статут за Украйна на претендент за присъединение (към ЕС) ", сподели Макрон. " Този статут ще бъде комбиниран с пътна карта и ще включва също вземането предвид на обстановката на Балканите и в съседство, по-специално в Молдова ", добави той.

Макрон заяви още, че Франция ще даде на Украйна още шест спомагателни самоходни артилерийски установки " Сезар ". Тя към този момент е доставила 12 сходни установки, напомня Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Френският президент съобщи още: " Ние ще бъдем до Украйна до нейната победа ", добавя Ройтерс. Той сподели, че Украйна може да " разчита на нас " и добави, че сигурността на Европа в този момент се взема решение на украинска земя. Макрон акцентира, че не би трябвало да има ненаказаност за закононарушенията, осъществени на украинска земя.

Украинският президент Зеленски съобщи, че с гостите си има цялостно схващане по въпроса за удължение на глобите и усилване на отбранителните качества на Украйна. " Говорихме за координирането на икономическата поддръжка за Украйна и в следвоенното възобновяване. Анализирахме опциите за противопоставяне на продоволствената рецесия, която бе предизвикана от Русия ", сподели Зеленски.

Програмата в Киев на четиримата високопоставени посетители стартира с посещаване на близкото градче Ирпен, с цел да се срещнат с военните закононарушения на съветската войска. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР