Европа е силна, разполага с инструменти, но сякаш не ги

...
Европа е силна, разполага с инструменти, но сякаш не ги
Коментари Харесай

Елена Йончева ще координира европейската законодателна реформа за убежището


Европа е мощна, разполага с принадлежности, само че като че ли не ги употребява пълноценно. Законодателната промяна на Европейски Съюз в региона на убежището е извънредно значима, изключително за България, която е на първа линия на бежанските талази. Това разяснява Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „ Алтернативата “ с Генка Шикерова по TV1. Във вторник Елена Йончева беше единомислещо определена за ръководител на Контактната група по убежището, подкомисия към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

Ще бъда координатор на докладчиците от всички политически групи в Европейския парламент, които изготвят законодателната промяна в региона на убежището, с цел да приготвят Европа да реагира на възможна бежанска вълна, изясни тя. България като страна на първа линия е под напън, върху нас незаслужено падат огромна част от напъните по въздържане на незаконните мигранти и считам, че изработването на такива нови правила е извънредно значимо, сподели Елена Йончева. Това ще даде опция на България да разчита на Европа за справяне с казуса, а не да се моли на Турция и Реджеп Ердоган „ да не пуска “ мигрантите.

Не сме доста надалеч от Турция и по независимост на словото. България по този индикатор е на 111-то място в света, сподели още Елена Йончева. Тя напомни, че единствено преди 12 години страната е била на една и съща позиция с Франция.

Помолена да разяснява изказването на Бойко Борисов, че „ свободата на медиите в България е толкоз свободна “, тя дефинира изказванието му като насмешка. В същото време то издава и боязън, тъй като министър председателят е наясно, че процесите в Брюксел не са в интерес на властническия му режим, съобщи Елена Йончева. В резолюцията за върховенството на закона в България, на която тя беше основател, Европейският парламент одобри, че в България няма независимост на словото. Предоставянето на европейски средства за държавите-членки към този момент ще зависи от сходни оценки.

В отговор на коментар, че „ тактиката “ на Бойко Борисов работи във вътрешната политика, Елена Йончева сподели, че това се случва, в случай че няма кой да му се опълчва. Миналата година поради митингите в страната „ властта се търкаляше на улицата “, само че нямаше мощна съпротива, напомни тя. Социологическите изследвания преди изборите на 4 април демонстрират, че няма една политическа групировка, която да се опълчи на Бойко Борисов. В идващия парламент може би ще стане ясно кой просто употребява реторика против премиера, а в действителност поддържа системата му, съобщи още Елена Йончева. Според нея естествената позиция би била всички, които са против статуквото, да се обединят против ГЕРБ, само че това за жалост мъчно ще бъде реализирано.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР