Европа е не просто късметлийка, а голяма късметлийка. Дори и

...
Европа е не просто късметлийка, а голяма късметлийка. Дори и
Коментари Харесай

Европа се озова в нова газова реалност

Европа е не просто късметлийка, а огромна късметлийка. Дори и подобен шанс обаче няма да избави Европа от проблеми с доставките на газ тази година.

Когато еуфорията в Европа от обстоятелството, че са съумели да преживеят зимата, от която всички толкоз се опасяваха, без огромни загуби, европейците ще схванат, че сегашните цени на газа най-вероятно ще станат нова действителност за тях и работата с " газовия парадайс ", основан от евтиния газ от Русия ще би трябвало да бъде забравена. И колкото по-скоро европейците създадат това, толкоз по-добре за тях самите.

Европа имаше не просто шанс, а огромен шанс: зимата в края на 2022 година и началото на 2323 година се оказа изненадващо топла. В резултат на топлото време и всеобщите покупки на полутечен природен газ (LNG) предишното лято и есен, европейските подземни газови складове (ПГХ) към този момент разполагат със доста повече газ от нормално.

Разбира се, европейците съумяха да преживеят зимата освен с помощта на шанса, само че и тъй като имаха парите, които им разрешиха, за разлика от редица небогати азиатски страни и преди всичко Пакистан и Бангладеш, да купуват полутечен природен газ на несъразмерни цени на спот пазара.

Достатъчно е да се каже, че в края на август 2022 година цената на МВт-час се увеличи до 340 евро (3570 евро или 3780 $ за хиляда кубически метра). За да не се повтори тази неприятна история през тази година, Европейският съюз създаде механизъм за ограничение на цената на газа, който стартира да работи, когато цената на МВт-час надвиши 180 евро.

Европейската комисия също разгласи готовността си да купува газ за всички членки на Европейски Съюз, както беше при закупуването на ваксини по време на пандемията от ковид, с цел да се избегне конкуренцията в самата Европа.

Брюксел не седи със скръстени ръце, само че даже Европейската комисия е принудена да признае, че подхванатите ограничения не са задоволителни заради фундаментални фактори и аргументи, върху които Старият свят не може да повлияе.

Очаква се тази година в Китай търсенето на полутечен природен газ, което потъна през предходната година, да се възвърне изцяло, което, както можете да предположите, ще усили конкуренцията за „ синьо гориво “. Търсенето на LNG в Китай ще нарасне до 3 милиона тона тази година, предвижда Energy Intelligence. Но въпреки всичко Европа ще си остане съществена дестинация за газовозите, тъй като за разлика от Поднебесната империя няма избор.

„ Тази зима, можем да кажем, оцеляхме единствено с няколко натъртвания и подутини, в случай че, несъмнено, няма неприятни изненади в последния миг “, сподели Фатих Бирол, началник на Международната организация по енергетика (МАЕ), пред Ройтерс в коридорите на неотдавнашната Конференция по сигурността в Мюнхен.

- " Но остава въпросът: какво ще се случи идната зима ", пита се той.

Между другото, това не е първият път, когато Бирол приканва европейците да не се отпускат.

„ Въпреки че имаме задоволително терминали за полутечен природен газ, газът може да не е задоволителен за всички ", акцентира Бирол.

„ Това значи, че идната зима може да бъде сложна за Европа ", добави той.

Европа би трябвало да затвори голямата дупка във вноса на газ от 30 милиарда м³, основана от изчисленията на МАЕ заради неналичието на съветски газ през тази година. Отново, съгласно прогнозите на МАЕ, тази година Европа се надява да купи 23 милиарда m³.

Трябва също по този начин да включим в това уравнение възобновеното търсене от Китай и спада в производството на газ в Съединени американски щати, в този момент главният снабдител за Европа, защото американските газови компании не желаят да рискуват да усилят производството на газ заради доста ниските цени в Америка.

Разбира се, както в никакъв случай до момента, доста газ ще остане в ПГХ след тази зима, само че това е дребна разтуха, тъй като този път беше платен предходната година за доста пари. Това докара до огромни загуби, защото добитата предходната година газ не беше хеджирана, тъй като евентуално никой в Европа не очакваше толкоз топла зима.

Освен това, както редица анализатори, и преди всичко Джон Кемп от Ройтерс, обърнаха внимание, запасите от газ в ПХГ не покриват потребностите от газ на 100%. Дори в случай че всички европейски складове бъдат запълнени до дъно, този газ ще покрие по-малко от една четвърт от търсенето.

Тук би трябвало да се помни още един колорит - неравномерното систематизиране на ПХГ на континента. Това значи, че някои страни с повече складови мощности ще могат да си обезпечат " синьо гориво ", до момента в който други страни, да вземем за пример Германия, няма да могат и би трябвало като нея да изградят LNG терминали.

Берлин има за цел да стане четвъртият вносител на LNG до 2030 година след Китай, Япония и Южна Корея с приемен потенциал от 70,7 милиона тона, съгласно Argus, като в същото време не се отхвърля от проектите си за подмяна на изкопаемите горива, в това число газ, с възобновими източници.

Последните дейности на Европейски Съюз подсказват, че Европейски Съюз към този момент се е примирил с обстоятелството, че ще би трябвало да заплаща непостижими цени за газ и тази година. В същото време управляващите още веднъж ще се опитат да защитят най-уязвимите пластове на обществото от високите цени. Всичко това значи, че в Брюксел ще останат по-малко средства за други цели.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР