Еврокомисията представи предложението си за бюджета на ЕС за периода

...
Еврокомисията представи предложението си за бюджета на ЕС за периода
Коментари Харесай

Кои области и програми орязват в новия бюджет на ЕС

Еврокомисията показа предлагането си за бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 . Тя го дефинира като " прагматичен, съвременен и дълготраен " и като " почтен отговор на днешната действителност, в която от Европа се чака да играе по-голяма роля за обезпечаването на сигурност и непоклатимост в един неустойчив свят, в миг, в който отдръпването на Обединеното кралство от Европейски Съюз ще остави забележителен дефицит на средства в бюджета ни . "

Комисията прецизира, че финансирането на новите и главните цели на Съюза ще бъде непокътнато или увеличено, което неизбежно значи, че средстватаза други области ще бъдат понижени, заяви OffNews.bg.

Предложението е в сходство с политическите приоритети, избрани от ръководителя Жан-Клод Юнкер в обръщението му за положението на Съюза, произнесено на 14 септември 2016 година

„ Днес е решителен миг за нашия Съюз. Новият бюджет съставлява опция да оформим бъдещето си като нов и
упорит Съюз от 27 страни, обединени от взаимност. С днешното предложение представяме прагматичен проект за това по какъв начин да реализираме повече резултати с по-малко запаси, сподели в обръщението си през днешния ден Юнкер. - Икономическият напредък ни дава глътка въздух, само че не ни защищава от нуждата да направим икономии в избрани области. Ще обезпечим положителното финансово ръководство посредством първия по рода си механизъм за правилата на правовата страна. Това е методът да действаме отговорно с парите на нашите данъкоплатци ", уточни ръководителят на Европейска комисия.

Комисарят по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер посочи, че Европейски Съюз инвестира още повече в области, в които страните членки не могат да работят независимо или в които е по-ефективно да се работи дружно — да вземем за пример научните проучвания, миграцията, граничния контрол и защитата. Продължава финансирането на традиционните политики като общата селскостопанска политика и политиката на доближаване.

 
Параметрите

Комисията предлага дълготраен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро поети задължения (по цени от 2018 г.) [1] за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1,11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27

Това ниво на поетите отговорности се равнява на 1,105 милиарда евро (или 1,08 % от БНД) заплащания. Тази сума съдържа също включването в бюджета на Европейски Съюз на Европейския фонд за развиване — главния инструмент на Европейски Съюз за финансиране на съдействието за развиване с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който до този миг съставлява междуправителствено съглашение. Като се вземе предвид инфлацията, този бюджет е съпоставим по мярка с сегашния бюджет за интервала 2014—2020 г. 

За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните равнища на финансиране ще трябва да бъдат увеличени - като вложението в области като научните проучвания и иновациите, младежите, цифровата стопанска система, ръководството на границите, сигурността и отбраната. Например бюджетът за стратегия „ Еразъм+ “ и за Европейския корпус за взаимност ще бъде удвоен.

Приоритети и икономии

Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено — и за двете политики с към 5%.

Европейският бюджет ще бъде инвестиран по-скоро в области, в които Съюзът може да окаже по-голямо влияние, в сравнение с обществените разноски на национално ниво и в които бюджетът може да обезпечи действителна европейска добавена стойност. Примери за това са авангардните проучвателен планове, които сплотяват най-хубавите научни откриватели от цяла Европа, огромните инфраструктури и плановете за цифрова промяна, както и
обезпечаването на нужните средства, с които Съюзът да закриля и пази своите граждани.

Европейска комисия афишира и желанието си да понижи административната тежест за бенефициентите на финансиране, като за сметка на това вниманието ще бъде концентрирано в по-голяма степен върху изпълнението. 

Броят на стратегиите ще бъде съкратен драстично - с над 1/3 или 37 вместо актуалните 58. 

Особен акцент е обвързването на бюджета на Европейски Съюз и правилата на правовата страна. Комисията предлага нов механизъм за отбрана на бюджета на Европейски Съюз от финансови опасности, свързани с всеобщи недостатъци в използването на правилата на правоватадържава в страните членки. Така Европейски Съюз ще може да спре, понижи или ограничи достъпа до финансиране от Европейски Съюз по метод, който е симетричен на естеството, тежестта и обсега на слабостите в използването на правилата на правовата страна. Такова решение ще се предлага от Комисията и ще се приема от Съвета посредством гласуване с назад квалифицирано болшинство.

В новата многогодишна финансова рамка се оферират два нови инструмента, като единият касае страните отвън еврозоната - като България. Той се нарича Механизъм за доближаване и ще дава профилирана поддръжка за страните членки извън еврозоната, които се приготвят да се причислят към общата валута. 

Отстъпки

Оттеглянето на Обединеното кралство от Европейски Съюз дава опция да се промени комплицираната система от отстъпки и даже „ отстъпки върху отстъпките “, показва Брюксел. Комисията предлага да се отстранен всички отстъпки и да се понижи от 20% на 10% сумата, която страните членки задържат при събирането на митнически доходи (те са един от личните ресурси) за бюджета на Европейски Съюз. Тези две ограничения ще създадат бюджета на Европейски Съюз по-прост и по-справедлив.

За да се избегнат внезапните и фрапантни нараствания на вноските на някои страни членки, Комисията предлага съществуващите отстъпки да се отстранен последователно в продължение на период от пет години.

Въз основа на днешните оферти Комисията ще показа през идните седмици подробни предложения за бъдещите секторни финансови стратегии.

Решението за бъдещия дълготраен бюджет на Европейски Съюз по-късно ще би трябвало да бъде признато от Съвета с единодушие, с утвърждението на Европейския парламент. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР