Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели бе на визита в София

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели бе на визита в София ...

Еврокомисарят по разширяването не чу добри новини за Скопие в София


Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели бе на визита в София заради еврочленството на Скопие и българското вето върху старта на преговорите на Северна Македония с ЕС. Вархели обаче не чу добри новини за Скопие на срещите си с президента Румен Радев и министъра на външните работи Светлан Стоев. След срещата нямаше брифинг, а Вархели тръгна към Скопие. 

България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония, казал Радев на Вархели. 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на ЕС и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, обяснил още Радев.

По думите на президента декларациите и обещанията в диалога със Скопие вече не работят и София очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Скопие, казал Радев. Той припомнил на Вархели, че Северна Македания не изпълнява Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и страната още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

По подобен начин е протекла срещата на Вархели и с външния министър. Светлан Стоев също е подчертал, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство.

Източник: segabg.com